Izvor: Večernji list | Srijeda, 10.10.2007.| 11:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konzum i FIS Vitez uskoro zajedno

(Foto: b)

Velikim trgovačkim lancima više se ne mogu odupirati niti u BiH. Najnoviji je primjer ulazak hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma na bh. tržište. Konzumov market u Imotskom već je uzeo značajan dio kupaca hercegovačkim trgovcima, a sada se pregovara s kompanijom FIS Vitez.

"To je neizbježno, dolaze trgovački divovi, jači lanci, i Konzum nas zanima i s njima smo u pregovorima. Uistinu nemam pojma dokle su došli ti pregovori, ali ne prodajemo FIS. Otvaramo novi prodajni centar i tražimo nekog partnera da otvori trgovinu hrane. U pregovorima smo s Konzumom o iznajmljivanju tog prostora, ali prodaja ne dolazi u obzir. Kroz našu trgovinu prehrane dnevno prođe deset do petnaest hiljada ljudi, i posluje pozitivno, ali to nije naša primarna djelatnost. Pokušavamo s Konzumom napraviti partnerski odnos da bi i oni za svoj trgovački lanac uzimali robu koju mi uvozimo kako u BiH, tako i u Hrvatskoj" kazao je Pero Gudelj, vlasnik kompanije FIS Vitez.

Ivica Todorović, vlasnik koncerna Agrokor, koji je već kupio i sarajevski Kiseljak, rekao je da nakon preuzimanja maloprodajne mreže domaćeg trgovačkog lanca VF komerc Agrokor razmatra mogućnost zajedničke gradnje još šest do sedam trgovačkih centara širom BiH. "Mi ne iznosimo profit iz BiH, već ga ovdje reinvestiramo" kazao je Ivica Todorović.

Preuzimanjem sarajevskog VF komerca i čitlučkog Mališića, Konzum je stekao nešto više od 5 % tržišta maloprodaje u BiH. Time je na trećem mjestu trgovačkih lanaca u BiH, a vjerovatno će doći i do dogovora sa kompanijom FIS Vitez, što će još dodatno ojačati udio Konzuma među bh. trgovcima i kupcima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.