NavMenu

Amel Tuka i Aleksandra Samardžić najbolji sportisti BiH

Izvor: RTRS Srijeda, 16.12.2015. 09:46
Komentari
Podeli
(Foto: DJTaylor/shutterstock.com)
Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Aleksandra Samardžić najbolji su sportisti BiH za 2015. godinu u izboru koji organizuju "Nezavisne novine" i RTBiH.

Njima su ova priznanja uručena na sinoćnoj manifestaciji u Sarajevu, u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica iz sportskog, političkog i javnog života BiH.

Prema odluci stručnog žirija, Tuka je epitet najboljeg zaslužio fantastičnim rezultatima od kojih se izdvaja bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu. On je odlične rezultate postigao i na mitinzima Dijamantske lige, a u Monaku je istrčao 1.42.51 minuta što je osim rekorda BiH i najbrže vrijeme na 800 metara u 2015. godini u svijetu.

Osim Tuke, u najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu još su bili košarkaš Dženan Musa i džudista Harun Sadiković.

Samardžić je ove godine osvojila dva evropska odličja. Na Evropskom prvenstvu do 21 godine u austrijskom Obertvartu bila je bronzana, a do srebra je stigla i na Evropskom prvenstvu za mlađe seniorke u Bratislavi. Bila je i zlatna na Balkanijedi u Sofiji, te na evropskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

Osim nje, u najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju bile su biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić.

Nagrade su dodijeljene u 12 kategorija.

Najbolja reprezentacija u ovoj godini je kadetski košarkaški tim BiH, koji je svojio titulu prvaka Evrope, na šampionatu u Litvaniji. Najbolji trener je njihov selektor, Boris Pandža.

Za najperspektivnije sportiste proglašeni su član kadetske košarkaške reprezentacije BiH Njegoš Sikiraš i mlada plivačica i vlasnica više od 40 titula Emina Pašukan.


Nagradu za razvoj sporta dobio je biciklista Tihomir Kuvalja za sve što je sportu dao u proteklih 50 godina.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendi Travnika i fudbala u BiH Elvedinu Varupi, te Asimu Šakiću, čovjeku koji je cijeli život posvetio stonom tenisu i radu sa mladima.

Najbolja u sportu za osobe sa invaliditetom je članica Košarkaškog kluba invalida "Vrbas" Biljana Nedić, a najbolja ekipa reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci.

Izbor najbolje sportiste BiH, koji je ove godine 15. jubilarni, održan je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i uz partnerstvo sa Olimpijskim komitetom BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.