NavMenu

Evropski parlament obustavio posebne trgovinske mjere za BiH

Izvor: Indikator Srijeda, 16.12.2015. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Gil C/shutterstock.com)
Evropski parlament u utorak je u Strazburu s 534 glasa za i 128 glasova protiv izglasao obustavljanje vanrednih trgovinskih mjera za BiH.

Razlog obustavljanja mjera, koje su se uglavnom odnosile na mogućnost bescarinskog izvoza određenih prehrambenih proizvoda iz BiH u EU, je odbijanje BiH da prilagodi svoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pristupanju Hrvatske u EU.

Nakon pregovora s Vijećem koji su se prvenstveno odnosili na pravno pitanje nadležnosti među institucijama, kompromis je postignut i ukoliko BiH ne prilagodi svoj SSP hrvatskom pristupanju EU, od 1. januara 2016. se suspenduju autonomne trgovinske mjere sve do prilagođavanja.

Bosna i Hercegovina je u trenutku hrvatskog pristupanja EU bila drugo najznačajnije izvozno tržište Republike Hrvatske, ali i najznačajnije izvozno tržište za poljoprivredne proizvode, stoga je zastupnik Tonino Picula kao predsjednik Predstavništva za odnose s BiH, još u avgustu 2013. pitao Komisiju koje mjere planira poreduzeti da bi se očuvao trgovački obim razmjene između zemalja članica EU-a i CEFTA-e nakon pristupanja Hrvatske.

Što se statistika tiče, 660 mil EUR finansijske pomoći je BiH primila od EU samo u prošlom budžetskom razdoblju (2007-2013.), dok je s druge strane Hrvatska izgubila 220 mil EUR samo u prvih šest mjeseci članstva u EU, zbog odbijanja BiH da prilagodi svoj SSP, navodi Picula.


Na međunarodnoj konferenciji "Evropska budućnost BiH – 20 godina nakon Dejtona", koju je Picula organizovao s ostalim kolegama u Briselu prošle sedmice evropski povjerenik za proširenje Јohannes Han naveo je ovo pitanje kao problem između BiH i EU, a ne kao bilateralno pitanje između BiH i Hrvatske, te ga istakao kao jedan od tri glavna preduslova za razmatranje BiH kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.