Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 10.10.2007.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prodaja Aluminija: Kupci ponovo kod ministra Heće

Iako je juče istekao rok za izbor najpovoljnijeg ponuđača, Komisija za prodaju 88 odsto kapitala u mostarskom "Aluminiju" od Vlade FBiH zatražiće da resorni ministar Vahid Hećo sa potencijalnim kupcima obavi još jedan krug razgovora o snabdijevanju strujom i njenoj cijeni.

Ovu informaciju juče su potvrdili izvora bliski "Aluminiju", a Vlada FBiH do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije dobila nikakav zvaničan dokument od Komisije. Sekretar Vlade Ismet Trumić je pojasnio da je moguće da o ovom pitanju ministri razgovaraju na koordinacijama, neposredno prije današnje sjednice Vlade, i nakon toga ga uvrste na dnevni red.

U Komisiji kažu da će se o nastavku privatizacije "Aluminija" oglasiti danas. Prema nezvaničnim informacijama Komisija bi mogla donijeti odluku da se konačan izbor kupca odloži do odluke Kantonalnog suda u Sarajevu kojem je litvanska kompanija Ukio banko investicine grupe kao odbijeni kupac podnijela tužbe protiv čelnika Komisije i resornog ministarstva.

Za "Aluminij" se nadmeće se konzorcij u kojem su švicarski "Glencor", FEAL iz Širokog Brijega i "Dalekovodi" iz Zagreba, koji nudi 130 miliona eura, 200 do 400 miliona eura investicija i otvaranje 335 novih radnih mjesta, britanski "EN+ Group" sa ponudom od 140 miliona eura za kapital i 155,5 miliona eura za investicija i otvaranje 150 novih radnih mjesta, te grčka kompanija "Mytilineos Aluminiuma", koja za kapital nudi 112 miliona eura i 187 miliona eura investicija, te otvaranje 150 novih radnih mjesta. Svi potencijalni kupci su tražili da im Vlada FBiH obezbijedi potrebne količine struje po cijeni manjoj od tržišne.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.