NavMenu

Ovo su namirnice koje mogu da zamijene so

Izvor: RTRS Utorak, 15.12.2015. 14:04
Komentari
Podeli
(Foto: Madlen/shutterstock.com)
So je u posljednje vrijeme na lošem glasu, posebno zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani. Natrijum je glavni sastojak soli, ali i niza biljaka koje mogu biti odlična alternativa željenom slankastom okusu jela.

Kako bismo barem donekle unos soli uspjeli regulisati preporučuje se njezina zamjena zdravijim alternativama, naime natrijum, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu zamijeniti so u jelima.

1. Cimet

Јedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u poslasticama inače ima puno veću primjenu. Cimet je naime odlična alternativa za so, regulisanje nivoa šećera u krvi i sposobnost snižavanja holesterola njegove su osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima.

2. Kardamom


Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov okus je delikatan i aromatičan, no na prvom dodiru s nepcima osjeća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umjesto soli. Za intenzivniji okus kardamoma u jelima potrebno je sjemenke malo popržiti.

3. Čili papričica


Topao i papren okus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući ljekovitim svojstvima zaslužuje postati omiljeni sastojak svih jela na kašiku u kojima najbolje balansira okuse. Intenzivan okus u potpunosti će utažiti potrebu za soli u hrani, osim u kuhanoj i u svježoj poput sendviča i salata.

4. Sjemenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, natrijem, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorkast okus sjemenkama daje natrijum zbog čega se mljevene sjemenke dodaju u jela umjesto soli, najbolje ih je dodati u gotovo jelo.


5. Bijeli luk

Bijeli luk je izvrsna zamjena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i tjesteninu gdje poboljšava okus namirnice. Njegova mnogobrojna ljekovita svojstva glavni su razlog za veću primjenu u kuhinji, a izostavite li so u jelu i dodate samo bijeli luk osjetit ćete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

6. Bosiljak


Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamjena za sol. Kako bi inače hlapljiva ulja iz lišća sačuvali potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Osim u kuhanim jelima bosiljak izvrsno funkcionira pomiješan s povrćem, tjesteninom i salatama gdje njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

7. Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zamijeniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamjena za so.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.