Izvor: Tanjug | Utorak, 15.12.2015.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Velika Britanija nacionalizuje dio kompanije "Rolls-Royce"?

Ilustracija (Foto: ambrozinio/shutterstock.com)
Velika Britanija će razmotriti nacionalizaciju dijela poslovanja "Rolls-Royce"-a koji se odnosi na proizvodnju motora za nuklearne podmornice, u slučaju da se teškoće u toj kompaniji pogoršaju, piše Fajnenšel tajms (FT).

Vlada u Londonu takođe bi mogla da odluči da spoji dio ili cjelokupno poslovanje "Rolls-Royce"-a sa najvećom britanskom kompanijom iz odbrambenog sektora "BAE systems", navodi FT.

"Rolls-Royce" je tema spekulacija o preuzimanju otkako su njegove akcije u proteklih godinu dana izgubile 30% vrijednosti, nakon što je kompanija iznijela niz upozorenja o padu profita zbog slabih rezultata u oblasti proizvodnje brodskih motora i problema u servisiranju starijih avio-motora.

Britanska vlada drži takozvani "zlatni udio" u "Rolls Royce"-u što znači da je za određene odluke u kompaniji potrebna njena saglasnost, dok je inostrano vlasništvo u firmi ograničeno na 15% dionica prema propisima dogovorenim 1987. godine, kada je kompanija privatizovana.

"Rolls-Royce" je zajedno sa "BAE systems"-om izvođač radova u okviru plana zamjene flote koju čine četiri stare britanske podmornice. Očekuje se da će zamjena starih podmornica novim koštati oko 31 milijardu funti (47 mlrd USD) i to je jedna od najvećih investicija britanske vlade.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.