NavMenu

Kontinuitet u kvalitetu ključni faktor za jak FMCG sektor u BiH - Koji su zaključci konferencije u Sarajevu?

Izvor: eKapija Utorak, 15.12.2015. 08:24
Komentari
Podeli
Kvalitet proizvoda i kontinuitet u kvalitetu moraju biti osnovna smjernica bosanskohercegovačkom proizvođačima i proizvođačima iz cijelog regiona da bi bili i ostali konkurentni, vidljivi i da bi osigurali stabilno poslovanje, glavna je poruka "FMCG, retail & agribusiness Premium Brunch" događaja u Sarajevu. Podjednako je važan jak i stabilan sektor maloprodaje, a saradnja između proizvodnje i prodaje osnova uspjeha.

Predstavljanjem ključnih mogućnosti industrijskog rasta, te pregledom globalnog i regionalnog konteksta perspektive za "FMCG, retail & agribusiness" sektor na tržištu Bosne i Hercegovine, otvoreno je druženje i razmjena iskustava zvanica jednog od najznačajnijih poslovnih događaja u 2015. godini - Premium Brunch događaju u Sarajevu.

Namjera organizatora je da region ovu platformu iskoristi kao inicijativu posvećenu privlačenju investicija i unapređenju izvoza, te sveukupnom jačanju prehrambenog sektora u regionu.

- Kompanije iz poljoprivrednog sektora su od izuzetnog značaja za ekonomski opstanak i prosperitet regiona, a ulaze u igru na velikim tržištima u kojoj će morati biti izvrsni u svim segmentima. Ovo je sektor u kojem se ne živi od marže nego od volumena i kompanije moraju biti prilagođene realnostima, te fokusirane na korištenje ponuđenih prilika - istakao je tokom uvodnog obraćanja Tomislav Gavazzi, osnivač i vlasnik "Infoarene".

"FMCG, retail & agribusiness Premium Brunch Sarajevo" četvrti je od četiri jedinstvena događaja koji imaju za cilj promociju potencijala lokalnih i regionalnog tržišta i ujedno je najava Šeste međunarodne konferencije "FMCG, retail & agribusiness" koja se organizuje u Beču, 16. februara 2016. godine.

- Treba znati da sve kompanije, svuda u svijetu, doživljavaju izazove, poteškoće pa i velike krize. U jednom momentu, odlučili smo da tražimo pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj koja nam je bila u stanju pomoći savjetom šta raditi sa organizacijom koja je toliko rasla. To je objašnjenje akvizicija kompanije Bingo u 2014. i 2015. godini i moja je poruka da su krize nešto što se ne dešava samo u Bosni i Hercegovini nego svuda u svijetu i uz volju i predanost poslu, uvijek je moguće pronaći rješenje - istakla je tokom Premium panela Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica kompanije "Bingo".


Izazovi jačanja domaćih brendova i dovođenja domaćih proizvoda rame uz rame sa velikim globalnim brendovima zajednička je za većinu regionalnih brendova koji su na izazove odlučili odgovoriti investicijama i ulaganjima.

Ističući nezavisnost i prednosti "Banjalučke pivare" koja je danas jedina nezavisna, uspješno vođena pivara u regionu koja nije dio neke velike korporacije, nego je privatizovana od strane fonda 2007. godine, direktor ove kompanije, Nikolas Peni je rekao:

- U momentu privatizacije, strateški ciljevi su bili unapređenje kvaliteta proizvoda, te uspostava optimalnih procesa i angažman najkvalitetnijih ljudi. Danas možemo reći da smo iskoristili prednost manjeg sistema u kontekstu brzine i troškova, ali ključ uspjeha je to što smo razumjeli potrebe naših kupaca.

Više od sedamdeset učesnika prisustvovalo je događaju koji je u fokus razgovora stavio mogućnosti daljnjeg razvoja "FMCG, retail & agribusiness" sektora lokalno i u regiji, plasman roba i usluga na inostranim tržištima, traženju uspješnih poslovnih rješenja i privlačenju investicija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.