Izvor: M.I.T.A. Group | Utorak, 09.10.2007.| 11:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dukat mliječna industrija d.d. postala većinski vlasnik mljekare Inmer iz Gradačca

(Foto: b)

Dukat mliječna industrija d.d. postala je većinski vlasnik mljekare Inmer iz Gradačca, jedne od najznačajnijih mljekara za proizvodnju i preradu mlijeka u Bosni i Hercegovini.

Na Ugovore potpisane 1. juna 2007. godine između Dukata i prijašnjeg većinskog vlasnika Inmera, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dalo je svoju suglasnost 26. jula, te je u toku završetak transakcije formalnim upisom 75,5 posto vlasništva Dukata nad mljekarom Inmer.

Ovom akvizicijom u sastav Dukata, uz tri proizvodna pogona u Zagrebu, Bjelovaru (Hrvatska) i Somboru (Srbija) ulazi i četvrti proizvodni pogon - mljekara Inmer iz Gradačca.

Akvizicija Inmera sastavni je dio Dukatove strategije poslovanja kompanije u smjeru razvoja vodeće regionalne mliječne industrije te centra za širenje mliječnog biznisa na području jugoistočne Evrope.

U skladu sa postavljenom strategijom razvoja poslovanja na tržištu BiH, u toku je prva Dukatova investicija u vrijednosti od dva miliona eura, usmjerena na povećanje proizvodnih kapaciteta mljekare Inmer.

Iz Dukata najavljuju zadržavanje dosadašnjeg proizvodnog asortimana i robne marke MIG uz uvođenje novih proizvoda Dukata.

Jedna od glavnih odrednica društveno odgovornog poslovanja Dukata jest korištenje domaće sirovine na tržištima na kojima je prisutan sa vlastitom proizvodnjom. Tako će se proizvodnja robne marke MIG i nadalje bazirati na domaćoj sirovini, jednako kao i proizvodnja svih proizvoda robne marke Dukat proizvedenih u BiH.

U Dukatu najavljuju ulaganja u razvoj primarne proizvodnje mlijeka u vidu pružanja stručne i savjetodavne pomoći kooperantima, nabave junica, repromaterijala i opreme te podrške u izgradnji savremeno opremljenih farmi za muzne krave. Ističu kako je stvaranje partnerskih odnosa i ulaganje u razvoj poslovanja proizvođača mlijeka platforma za planirano povećanje količine i kvalitete domaće mliječne sirovine.

Dukat mliječna industrija d.d. vodeća je mljekarska kompanija u Hrvatskoj i regiji.

Najveći je otkupljivač mlijeka i proizvođač vrhunskih mliječnih proizvoda što potvrđuju brojne domaće i inozemne nagrade te priznanja potrošača.

Uz 40 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj, Dukat zauzima značajnu poziciju na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

U maju ove godine Dukat je postao sastavni dio Lactalis grupe, vodeće svjetske mliječne grupacije i evropskog lidera u proizvodnji sireva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.