NavMenu

Intenzivni razgovori o preuzimanju "Konjuha" - Behnam Azad do sada kupio 15% dionica živiničke firme

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 14.12.2015. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Azerbejdžanski investitor Behnam Azad želi da kupi fabriku namještaja "Konjuh" iz Živinica i on se tim povodom već dva puta sastao s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona i rukovodstvom "Konjuha".

Intenzivni razgovori se vode u vezi s kupovinom većinskog paketa dionica od 51%, a ovaj investitor firmu ima u Kelnu. S obzirom na to da dioničko društvo "Konjuha" čini 800 osoba, otkup će biti složen. Međutim, radnici su optimistični.

- Mi vjerujemo da je taj čovjek spreman otkupiti "Konjuh" i to je ostalo jedino za šta se još možemo uhvatiti. U slučaju da on odustane iz nekih razloga, znamo da će nam se desiti ono najgore - mišljenja je radnik Mujo Gavranović.

S druge strane, Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika ove fabrike, kaže da će Sindikat odraditi sve što treba da pomogne.

- Mi smo obećali, Sindikat je obećao, da može prikupiti 67% dionica. To je dvotrećinska većina. Što se toga tiče, ističem da smo spremni to obećanje ispuniti. Takođe, upoznati smo sa brokerskom kućom iz Sarajeva koja treba da radi taj posao oko dionica, kako bi taj problem bio riješen - kazao je Trakić.

On dodaje da će trebati najmanje 200 radnika da bi se pokrenula proizvodnja, posebno ako budu rađene bolničke kasete.

- Donesen nam je jedan primjer kasete i mi to možemo uraditi bez problema - pojasnio je Trakić.


Kantonalna vlada je obećala podršku kada su u pitanju dugovanja u vezi s porezima i doprinosima, kao i obezbjeđivanjem drvne sirovine putem Javnog preduzeća "Šume TK".

- Što se tiče preuzimanja vlasničkih prava društva od strateškog partnera iz Njemačke, informisani smo da je 15% dionica do sada otkupljeno. Gospodin Azad dolazi u "Konjuh" i nastaviće proces otkupa dionica. Cilj je da ovlada većinskim paketom od 51% - pojasnio je Bego Gutić, premijer TK.

Inače, u ovoj fabrici je i proteklih godina najavljivano veliko pokretanje proizvodnje, ali do toga nikada nije došlo. Mnogi su oprezni kada je u pitanju značajnije pokretanje proizvodnje u ovoj fabrici, jer su dugovi veći od 30 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.