NavMenu

Zaštitno odelo za ruske spasioce i za vatru i za Arktik

Izvor: Novosti Nedjelja, 13.12.2015. 12:54
Komentari
Podeli

(Foto: worradirek/shutterstock.com)
Mladi naučnici iz Ruskog istraživačkog tehnološkog univerziteta (MISiS) razradili su specijalni materijal za zaštitna odijela koja bi omogućila ruskim spasiocima da izdrže veoma visoke ili niske temperature.

Za izradu tkanine upotrebljen je materijal aramid, prekriven specijalnom legurom, a odijelo će koristiti spasioci ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Prema riječima mladih naučnika, zaštitno odjelo je istovremeno otporno i na vatru i na teške mrazeve, precizirajući da materijal može da izdrži temperaturu do 1.200 stepeni, a ujedno da štiti čovjeka i od ekstremno niskih temperatura od čak minus 120 stepeni Celzijusa.

Odijelo je narandžaste boje i veoma je upadljivo, što je bitno ukoliko se spasilačka operacija izvodi na Arktiku.

Osim toga, odijelo je napravljeno od izuzetno čvrste tkanine i, kako navode naučnici, stvara svojevrsno magnetno polje koje pozitivno utiče na mentalno stanje spasilaca.

Projekat izrade zaštitnog odijela trajao je pet godina, a prema rečima naučnika spasioci bi novu opremu mogli da dobiju već do kraja ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.