NavMenu

Dimljeni kajmak simbol Romanije - Uskoro brendiranje i prodaja na tržištu

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 13.12.2015. 10:22
Komentari
Podeli

Romanijski kajmak skorup, koji se proizvodi po jedinstvenoj tehnologiji, zaslužuje posebno mjesto u gastronomskoj ponudi Srpske i zakonski okvir koji će omogućiti njegovu nesmetanu proizvodnju i plasman.

Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglasivši da bi Zakon o hrani i veterinarstvu, koji je u izradi, trebalo da obuhvati i ovaj segment.

- S obzirom na to da je riječ o tradicionalnoj proizvodnji kajmaka od nepasterizovanog mlijeka, njegova prodaja na tržištu je, prema odredbama postojećeg zakona, nelegalna, jer zakon dozvoljava samo prodaju industrijski pasterizovanih proizvoda - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da su stručnjaci iz ove oblasti zajedno sa članovima Udruženja "Romanijski kajmak skorup" boravili početkom mjeseca na studijskom putovanju u Zagrebačkoj i Sisačko-moslovačkoj županiji.

- Cilj putovanja bio je upoznavanje sa načinima standardizacije kvaliteta i plasiranja autohtonih proizvoda, kako bi takvim proizvodima omogućili bolju poziciju na tržištu - rekli su u ministarstvu.

Naglašavaju da su na tržnici "Dolac" u Zagrebu imali priliku da vide način plasmana mliječnih proizvoda nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Članica Udruženja "Romanijski kajmak skorup" Dušanka Borovčanin kazala je da je ovaj kajmak tradicionalan proizvod, jedinstven na području Romanije, a priprema se po recepturi njihovih predaka.

- Nastaje termičkom obradom mlijeka, a prolazi i poseban proces dimljenja u kolibama. Za jedan kilogram kajmaka potrebno je skoro 30 litara sirovog mlijeka - kazala je ona.

Dodala je da je odlika ovog kajmaka i to što je dosta slan, a kilogram košta, kako kažu domaćice, poput kilograma najkvalitetnijeg meda - 20 KM. U svijetu postoje razne vrste dimljenih sireva, ali ne i dimljeni kajmak.

- Nastojimo da zaštitimo naš proizvod, radimo na procesu brendiranja i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti - rekla je Borovčanin i dodala da se kajmak do sada prodavao samo na kućnom pragu, a da bi nakon brendiranja ovaj proizvod bio zastupljen na tržištu.

Udruženje

Udruženje "Romanijski kajmak skorup" okuplja tridesetak žena sa područja Rogatice, Han Pijeska, Sokoca i Romanije. Aktivnosti Udruženja podržao je UN međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD).

Postupak izrade

Termička obrada sirovog mlijeka

Razlijevanje mlijeka u manje, plitke posude

Skidanje i soljenje skorupa

Dimljenje

Zrenje od 45 do 60 dana

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.