Izvor: eKapija | Subota, 12.12.2015.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ulaganje u sigurniju budućnost - Na proljeće 2016. startuje prvi dobrovoljni penzijski fond u RS

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Penzija od 600 umjesto od 200 KM. Uskoro će i to biti moguće – tvrdi Darko Lakić, direktor Penzijskog rezervnog fonda RS. Na proljeće naredne godine, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i najvećim slovenačkim penzijskim fondom, osnovaće prvi dobrovoljni penzijski fond u Srpskoj.

Korisnici će moći da uplaćuju novac u skladu sa mogućnostima, ili će to umjesto njih raditi poslodavci.

- Do 100 KM nije obavezan da plati poreze i doprinose, ukoliko za zaposlenog, na njegov lični račun doprinos u dobrovoljni penzijski fond. Psihološki efekat da vi to ne možete koristiti do određenih godina, vam daje neku sigurnost da to nećete možda u određenom trenutku potrošiti - rekao je Darko Lakić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske.

Ako radnik uplaćuje 50 KM mjesečno tokom dvadeset godina, penzija će mu biti oko 124 KM. Ako uplaćuje isti iznos dva puta duže, imaće penziju oko 550 KM. Novac će moći da koristi kada se penzioniše, a biraće da li želi da podigne sve odmah ili da penziju troši u ratama. Ta ideja se uglavnom dopada građanima, koji bi svakako voljeli da pod stare dane imaju koju marku više u džepu. Ipak, ima i onih koji su skeptični.

Ekonomista Zoran Pavlović, ne dijeli mišljenje građana. Dobrovoljni penzijski fondovi u BiH, tvrdi, teško da imaju ikakvu perspektivu. Narod, kaže, jedva krpi kraj s krajem, pa para za dodatne troškove, makar i za ulaganje u budućnost nema.

Procjene iz Penzijskog rezervnog fonda su da će za pet godina imati 20.000 korisnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.