NavMenu

Klaonica pilića po evropskim standardima - "Brojler" gradi pogon za obradu pilećeg mesa u Rajlovcu vrijedan 8 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 11.12.2015. 14:44
Komentari
Podeli
Firma "Brojler" počela ja u junu ove godine izgradnju klaonice pilića u industrijskoj zoni "Rajlovac" u Sarajevu. U pogonu koji će koštati ukupno 8 mil KM, biće zaposleno oko 100 radnika, potvrdio je za portal "eKapija" direktor firme Zlatan Ivanović. Prema njegovim riječima, u budućoj fabrici na 3.000 m2 vršiće se proizvodnja i obrada pilećeg mesa po visokim evropskim standardima, a završetak izgradnje planiran je na jesen 2016. godine.

Pileći proizvodi iz budućeg pogona u industrijskoj zoni Rajlovac, na domaćem tržištu će biti dostupni preko maloprodajnog lanca firme "Brojler". Međutim, nije isključena i mogućnost izvoza.

- Proizvode ćemo zasad prodavati u našim trgovinskim radnjama. Sada ih imamo 90 u cijeloj BiH, s tim da planiramo do kraja iduće godine otvoriti još najmanje 25. Osim toga, tržišne viškove planiramo i da izvozimo. Sada pregovaramo sa nekoliko stranih kompanija, pa ostaje da vidimo šta će od toga biti. Vrlo je moguće je da ćemo prve proizvode izvesti krajem sljedeće godine - kaže Zlatan Ivanović za naš portal.

Dodaje da će kapacitet buduće klaonice biti 4.000 pilića na sat, što će znatno povećati njihove trenutne kapacitete koji iznose 1.000 pilića na sat. Savremenu opremu za novu klaonicu nabavili su iz Holandije.

Firma "Brojler" proizvodi svježe i zamrznuto pileće meso. S obzirom da im je proizvodnja prve klase mesa prioritet, u samoj obradi mesa su više fokusirani na poluautomatski način rada, što daje jedan poseban kvalitet mesu.

Direktor "Brojlera" kaže da će tako u narednom periodu intenzivnije posvetiti ekološkom uzgoju pilića.

- Ime gradimo isključivo na kvalitetu. Iz tog razloga se okrećemo ekološkoj proizvodnji i to od marta sljedeće godine. Riječ je o jednom potpuno prirodnom uzgoju pilića, na travi, djetelini i zrnastoj hrani. Naši kooperanti i farme na kojima se uzgajaju pilići su u selima u okolini Sarajeva.

Ta vrsta uzgoja je ekstenzivna i sporija, kaže Ivanović, ali njima je bitan kvalitet, a ne kvantitet.


- U peradarstvu radim 35 godina. Naša želja je da domaćim potrošačima ponudimo kvalitetno meso koje je proizvedeno u BiH. Nikada nismo pretjerivali i time dovodili firmu u latentnu opasnost da poslujemo sa gubitkom što bi se direktno odrazilo na kvalitet mesa, a što nam je ustvari prioritet. Naš trenutni kapacitet je toliki da poslujemo sasvim dobro i stabilno - ističe naš sagovornik.

Početak poslovanja firme "Brojler" seže u prijeratni period kada je Zlatan Ivanović u srcu Posavine, u Šamcu, vodio Specijalizovanu peradarsku zadrugu za uzgoj tovljenih pilića.

Firmu u Sarajevu osniva 1999. godine, sa veoma malim kapacitetima proizvodnje, 13 radnika i klaonicom kapaciteta oko 1.000 pilića dnevno. Tada su pokrenuli proizvodnju svježeg pilićeg mesa, a od 2003. godine kreću sa vlastitom preradom.

Danas je to jedna od najsavremenijih i najuspješnih domaćih prehrambenih kompanija koja zapošljava oko 220 radnika. Nastoje da posluju kao društveno odgovorna kompanija, pa se mogu pohvaliti sa velikim brojem zahvalnica raznih udruženja, asocijacija, nevladinih organizacija, kao i pojedinaca širom BiH.

V. Dž.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.