NavMenu

Vlada KS i UNDP finansiraju projekt energetske sanacije javnih objekata

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 10.12.2015. 14:39
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Sporazum o podjeli troškova za realizaciju projekta iz oblasti energetske efikasnosti "Zeleni ekonomski razvoj" potpisali su danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a Zahira Virani.

Zajedničkim sredstvima u iznosu od 1,2 mil KM finansirat će se aktivnosti povećanja energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo. Od ovog iznosa, Ministarstvo će izdvojiti 700.000 KM, a UNDP 500.000 KM.

- Projektom je planirana energetska sanacija objekata, posebno sistema zagrijavanja u njima, s prvenstvenim ciljem smanjenja potrošnje toplotne energije, a samim tim i smanjenja emisija zagađujućih materija u zrak - istakao je ovom prilikom ministar Lukić.

Prema njegovim riječima, riječ je o drugom dijelu projektnih aktivnosti koje će se u saradnji sa UNDP-om realizirati narednih godinu dana, a čime će se ostvariti značajne energetske i finansijske uštede u javnom sektoru.

- Utvrdit ćemo koji su to javni objekti u kojima je potrebno hitno provesti mjere povećanja energetske efikasnosti, potom ćemo sačiniti listu tih objekata i definisati ukupni iznos i udio sufinansiranja po objektu, te na kraju detaljan dinamički plan realizacije infrastrukturnih aktivnosti, odnosno rekonstrukcije objekata - dodao je ministar Lukić. Predstavnica UNDP-a Zahira Virani naglasila je da je ovo nastavak partnerstva sa Kantonom Sarajevo i resornim ministarstvom koji ozbiljno rade na projektu energetske efikasnosti, a što je jedna od tema koje su u fokusu interesovanja međunarodne javnosti kada je riječ o klimatskim promjenama.

- Moramo smanjiti emisije zagađujućih materija, kako bi se osiguralo komforno životno okruženje građanima. UNDP traži načine da i dalje pruža podršku vašim aktivnostima usmjerenim na pružanje kvalitetne usluge građanima, te se nadam da ćemo realizirati još mnogo zajedničkih aktivnosti - naglasila je Virani.

Ona je ovom prilikom istakla značajnu ulogu Vlade Švedske koja je donator ovog projekta.

U okviru prvog dijela projekta "Zeleni ekonomski razvoj", a na osnovu Sporazuma koji su potpisali Ministarstvo i UNDP prije mjesec dana, počela je i realizacija aktivnosti pod nazivom "Institucionalizacija energetskog upravljanja i akcioni plan energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo". U okviru ovog dijela projekta biće izrađena Studija stanja energetske efikasnosti i potencijala za njeno povećanje, kao i Akcioni plan energetske efikasnosti za period 2016-2020. godina, te 15 detaljno urađenih energetskih audita za odabrane javne objekte. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je odabralo pet objekata za koje su već počele pripremne aktivnosti na provođenju energetskog pregleda a to su KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, Pozorište mladih Sarajevo, Druga Osnovna škola Ilidža, OŠ "Mirsad Prnjavorac", te OŠ "9.maj".


Projektom je planirano i uvođenje Informacionog sistema za upavljanje energijom (EMIS-a) u svim javnim objektima, te donošenje Uredbe o obaveznom praćenju i izvještavanju o potrošnji energije u narednom periodu od strane Vlade KS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.