Izvor: B92 | Četvrtak, 10.12.2015.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koje zemlje će zabraniti benzinske i dizel motore 2050. godine?

(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Njemačka možda jeste mjesto rođenja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, ali je zajedno sa još nekim državama na putu da se odrekne ovih zagađivača vazduha.

Nijemci su na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama najavili da će do 2050. godine zabraniti upotrebu automobila sa konvencionalnim (benzinskim i dizel) motorima, piše magazin "Car & Driver".

Ta zemlja, međutim, nije jedina evropska država koja će donijeti odluku o progonu benzinaca i dizelaša s obzirom da će joj se pridružiti Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo – članice ZEV alijanse, organizacije koja se zalaže za korišćenje vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

Sličnu inicijativu pokrenuće i američke savezne države Kalifornija, Konektikat, Merilend, Masačusets, Njujork, Oregon i Vermont, a krajni cilj alijanse je da se do polovine 21. vijeka globalna emisija motornih vozila smanji za 40% kako bi se zaustavile klimatske promjene.

Pojedini proizvođači automobila takođe preduzimaju određene korake u tom smjeru.

Najdalje je otišla "Toyota", koja je najavila da će do 2050. godine iz svojih modela eliminisati konvencionalne motore koji za pogon koriste isključivo benzin ili dizel gorvo i da će se posvetiti "Plug-In" hibridnim, električnim i vozilima na vodonik.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.