Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 08.12.2015.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Labudovo jezero" Carskog ruskog baleta dolazi u Sarajevo

(Foto: Jack.Q/shutterstock.com)
Baletni spektakl "Labudovo jezero" u izvođenju plesnog ansambla Carskog ruskog baleta biće izveden u prvoj polovini sljedeće godine u Sarajevu.

Najpoznatiji bijeli balet koji je komponovao P. I. Čajkovski sarajevska publika će imati prilike da vidi na spektakularnoj sceni u sarajevskoj Zetri 4. marta. Balet će pratiti vrhunski razglas i rasvjeta uz velika projekciona platna i fenomenalnu scenografiju i kostimografiju.

Ruski carski balet se prije desetak godina predstavio sarajevskoj publici u istom prostoru, a za predstavu se tražila ulaznica više. "Labudovo jezero" je postavljeno i u tuzlanskom "Mejdanu" i zeničkoj "Areni" na, takođe, rasprodanim predstavama.

Carski ruski balet osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solista Boljšoj teatra, dobitnik brojnih priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Anokšin, solista ansambla Igor Moiseev, a na inicijativu primabalerine Maje Plisetskaje, majke kraljice ruskog baleta te simbola Boljšoj teatra.

Plesni ansambl okuplja 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvođenjima klasičnih baletnih djela, ali i djela savremenih autora.

Plesni ansambl Carski ruski balet član je Evropskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, a Gediminas Taranda je jedan od osnivača kulturnog centra.

Njihove predstave karakterišu virtuozan ples i prekrasni kostimi Boljšoj i Marinski teatra. Bogat repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja širom svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

Zainteresovani će u narednom periodu moći saznati više informacija o prodaji ulaznica za ovaj baletni spektakl, saopšteno je iz "Sarajevodiska".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.