Izvor: eKapija | Srijeda, 09.12.2015.| 12:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Adnan Šteta, direktor "Konzuma BiH" - Otvaramo 10 novih objekata u 2016.

Adnan Šteta
Nakon što je u rekordnom roku od 40 dana preuzeo sve objekte "Mercatora", trgovački lanac "Konzum" danas ima 260 prodavnica različitih formata u 69 gradova u BiH i više od 4.500 zaposlenih. Od kada su došli na tržište BiH fokus je bio na domaćim proizvođačima čiju robu otkupljuju, te se "Konzum" danas može pohvaliti da je na njegovim policama više od 500 različitih domaćih brendova. Inače, trgovačka marka "Konzuma" čini skoro 60% tržišta robne marke u BiH

Sa direktorom "Konzuma BiH" Adnanom Štetom razgovarali smo o novom brendu koji su pokrenuli, trendovima u potrošačkoj kulturi u BiH i planovima za 2016. godinu.

eKapija: Nedavno ste promovisali novi brend koji pokrećete - "Tradicija mog kraja". Kako ste došli na tu ideju i koji sve domaći proizvođači su uključeni?

- Do sada je "Konzum BiH" nebrojeno puta pokazao da kroz podršku domaćim proizvođačima želi dodatno podržati i osnažiti privredu BiH, a novom linijom domaćih proizvoda "Tradicija moga kraja" samo nastavljamo tu uspješnu priču. Osim podrške proizvođačima iz BiH s kojima, moram naglasiti, "Konzum" ima odličnu saradnju, naša je želja, također, snažno podržati tradicionalnu proizvodnju u BiH. Izuzetno mi je drago što će "Konzum" nastaviti ovu praksu, te najaviti razvoj novih brendova i projekata koje ćemo raditi zajedno s domaćim dobavljačima. Sve ovo želimo raditi s ciljem jačanja domaće proizvodnje, jer bez jake domaće proizvodnje nema ni jake ekonomije i novih upošljavanja. Vjerujem da ćemo svi zajedno imati puno uspjeha u ovom projektu. U prvom valu "Konzum BiH" je sarađivao sa 37 dobavljača i plasirao je više od 30 proizvoda "Tradicija moga kraja", a do kraja godine u maloprodajnoj mreži širom naše zemlje kupcima će biti dostupno više od 60 proizvoda.

eKapija: Koliko su inače domaći proizvodi zastupljeni u ukupnom asortimanu "Konzuma"? Sa koliko dobavljača sarađujete?


- Kako "Konzum" radi po principu "category managementa" načelo je da je kupac u fokusu. Tako je uvijek bilo i tako će i biti. Kada je "Konzum" prije 10 godina počeo poslovati u BiH imali smo 20 dobavljača, a sada ih imamo više 700, od čega je više od 400 domaćih proizvođača. Svi koji u BiH imaju kvalitetan proizvod, koji zadovoljava zahtjeve naših kupaca i tržišta, mogu ga prodavati na policama "Konzuma". Svakim danom nastojimo povećati njihov broj, što znači bolju i kvalitetniju ponudu za naše kupce. Na policama "Konzuma BiH" nalazi se više od 8.000 domaćih proizvoda odnosno više od 500 različitih brendova. Kada je u pitanju udio artikala domaće proizvodnje na policama "Konzuma" je, između ostalog, više od 65% svježih prehrambenih proizvoda.

eKapija: Koliko ste tokom ove godine plasirali domaće robe širom BiH, ali i regiona?


- U ovoj godini plasirali smo oko 16.000 tona domaćeg voća i povrća, više od 2.000 tona domaće piletine, te više od 130 tona domaće ribe, 11,2 miliona litara domaćeg mlijeka, više od 10 miliona komada domaćih peciva, 25 miliona svježih jaja. Ove planove smo zacrtali na početku godine i ostvarili smo ih. Imali smo situaciju da smo otkupili bukvalno sve što je proizvođač imao na stanju, što znači da bi smo kupili još da je bilo poizvedeno. Sve ovo dovoljno govori o našoj čvrstoj opredijeljenosti da i dalje podržavamo razvoj domaće privrede.

(Foto: facebook.com/KonzumBosnaiHercegovina)
eKapija: Ljetos je prezentovan novi standard maloprodaje u "Konzumu". O čemu se tačno radi?

- Imamo razvijen sistem kontrole proizvoda. Ponosni smo na našu dostupnost kupcima kroz široko rasprostranjenu mrežu prodavnica. U svom prodajnom asortimanu nudimo uvijek svježe voće i povrće, meso strogo kontroliranog porijekla, a poseban naglasak je na domaćim proizvodima. Kako bi svojim kupcima pružili što bolju uslugu, organizirali smo i kontakt centar u kojem radi izuzetno profesionalno i ljubazno osoblje koje je uvijek spremno cijenjenim kupcima odgovoriti na sva njihova pitanja i u potpunosti im biti na usluzi. Dugoročni rast i stabilnost privrede u Bosni i Hercegovini su naši dugoročni ciljevi.

eKapija: Koja je pozicija "Konzuma" u tržišnoj koncetraciji u BiH?

- "Konzum" nema i ne želi stvarati monopolističku poziciju u BiH. "Konzum" zdravom tržišnom utakmicom želi stvoriti uslove koji će dovesti do razvoja bosanskohercegovačke privrede, te u konačnici najpovoljnije uslove za kupovinu kvalitetnih proizvoda za kupce u našim trgovinama. Uspješnim pripajanjem poslovnog sistema "Mercator" i DP marketa, "Konzum" trenutno ima 260 prodavnica različitih formata u 69 gradova u BiH te više od 4.500 zaposlenika.

eKapija: Posljednjih godina posebno su aktuelne robne marke trgovačkih lanaca. Koliko ste zadovoljni plasmanom i prodajom "Konzum"-ovih robnih marki?

- Robna marka u "Konzumu BiH" prisutna je od početka našeg poslovanja, dakle već 10 godina. Bili smo pioniri u marketinškim aktivnostima po pitanju trgovačke robne marke i danas s ponosom mogu reći da se na policama "Konzuma" nalazi više od 1.900 različitih artikala robne marke. Trgovačka marka "Konzuma" čini skoro 60% tržišta robne marke u BiH. U prethodne dvije godine putem maloprodajne mreže "Agrokora" u Hrvatskoj i Srbiji plasirani su artikli porijekla iz BiH u vrijednosti od skoro 100 mil KM. Na policama "Agrokor"-ove maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Srbiji prisutno je skoro 800 artikala proizvedenih u BiH. Što se tiče proizvodnje trgovačke robne marke, na svježoj hrani u "Konzumu" udio domaće proizvodnje je najznačajniji. Više od 75% artikala trgovačke robne marke svježe hrane proizvodi se u BiH.

eKapija: Gdje su vaši logistički centri? Koliki su kapaciteti distributivnih centara?

- Služba logistike, kao sastavni dio sektora veleprodaje i logistike, funkcionalno i organizacijski obuhvata sve aktivnosti koje omogućavaju planiranje, usmjeravanje, upravljanje i kontrolu u svim procesima kretanja roba od dobavljača do krajnjih kupaca kroz strukturu "Konzum BiH". Unutar Službe logistike djeluju Odjel kontrole zaliha, Odjel skladištenja i Odjel transporta koristeći savremene svjetske standarde logističke opskrbe putem novih tehnologija namjenjenih organiziranju i kontroli skladišnih i transportnih procesa. Logističke aktivnosti "Konzum BiH" funkcioniraju unutar strukture "Velpro" centara smještenih u Sarajevu, Mostaru, Čitluku, Tuzli i Banjaluci sa dodatnim skladišnim kapacitetima u Lukavcu i Blažuju. "Velpro" centri u Sarajevu, Mostaru i Blažuju su ujedno i distributivni centri za maloprodajnu mrežu "Konzum" prodavnica u Bosni i Hercegovini, dok "Velpro" centri u Tuzli i Banjaluci koriste svoje skladišne i transportne kapacitete u svrhu distribucije putem Cross-Dock modela opskrbe.

eKapija: U zemljama regiona potrošačka korpa poskupljuje. Koje trendove predviđate za 2016. kada je riječ o BiH?

- S obzirom na to da su se u posljednjih 12 mjeseci desile ogromne promjene na tržištu, došlo je do zatvaranja nekih lanaca i do konsolidacije što je snažno uticalo na promjenu potrošačkih navika. Svi su se trebali navići, dobavljač i kupci, s obziron na situaciju u svijetu, regiji i kod nas. Smatramo da je ulaganje ključ, ali naravno ne mislim na uspjeh preko noći ipak za sve treba vremena. Situacija se može poboljšati, otvoriće se nova radna mjesta. Očekujem u 2016. godini stabilizaciju tržišta i dodatno ulaganje u kvalitet.

eKapija: Nakon preuzimanja "Mercatora" šta se promijenilo?

- "Konzum BiH" je sa svojim resursima odradio preuzimanje "Mercatora" u roku 40 dana, što je bilo bolje od najbolje svjetske prakse. To je bio samo prvi korak. U skladu s ugovorom i poslovnom politikom "Konzuma" preuzeli smo i 1.710 uposlenika "Mercatora". Edukovali smo zaposlenike kroz veliki broj edukacija kako bi implementirali najviše standarde prezentacije i usluge našim kupcima. "Konzum" je stavio akcenat na svoje svježe kategorije najbolje za kupce i zajednicu. Mi radimo dugoročno i kupci to prepoznaju što pokazuje i broj Pika korisnika koji sada broji više od 300.000 članova, ali treba napomenuti da su 95% starih korisnika Pike zadržali svoje kartice.

eKapija: Koji su planovi za 2016. godini? Hoće li biti otvaranja novih objekata širom BiH?

- Očekujem u 2016. godini stabilizaciju tržišta i dodatno ulaganje u kvalitet, jer samo on ostaje i opstaje, a to osigurava sigurnost zaposlenja i povećanje potrošnje. Mi kao "Konzum" nastavljamo renoviranje naših prodavnica, te otvaranje 10 novih objekata širom Bosne i Hercegovine.

Teodora BrnjošUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.