NavMenu

U borbi protiv krivotvorenja lijekova - BiH potpisala Medicrime konvenciju Savjeta Evrope

Izvor: RTRS Utorak, 08.12.2015. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
U cilju zaštite javnog zdravlja, BiH je u Strazburu potpisala Medicrime konvenciju Savjeta Evrope o borbi protiv krivotvorenja lijekova i medicinskih proizvoda.

Na taj način, BiH je 4. decembra, nakon Hrvatske, postala druga zemlja u regionu koja je iskazala spremnost da se na organizovan i sistemski način, a u skladu sa evropskim propisima i standardima, suprotstavi ovom međunarodnom kriminalu, saopšteno je juče iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Konvencija je dopuna direktiva EU koje regulišu ovu oblast.

Savjet Evrope je krajem 2010. godine usvojio ovu konvenciju, kojom se prvi put na međunarodnom nivou kao krivična djela definiše krivotvorenje lijekova i medicinskih proizvoda, kao i njihova proizvodnja i stavljanje na tržište bez potrebnog odobrenja ili usklađenosti sa bezbjednosnim zahtjevima.

Ministarstvo civilnih poslova BiH još od 2011. godine realizuje aktivnosti u vezi sa pristupanjem ovoj konvenciji, pa je radna grupa na nivou BiH izradila, a Savjet ministara BiH u junu ove godine usvojio, Operativni plan za pristupanje i ratifikaciju Medicrime konvencije.

Operativnim planom definisane su sve aktivnosti koje je neophodno preduzeti s ciljem primjene konvencije, identifikovani su nosioci, rokovi i potrebna materijalna sredstva za realizaciju propisanih aktivnosti i mjera.

U narednom periodu Ministarstvo civilnih poslova BiH biće odgovorno za koordinaciju aktivnosti na realizaciji svih neophodnih mjera definisanih Operativnim planom za sprovođenje Konvencije, u čemu će sarađivati sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, Interpolom, Ministarstvom pravde BiH, Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, Tužilaštvom BiH, Agencijom za istrage i zaštitu BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim nadležnim institucijama.

U otkrivanje i sprečavanje trgovine krivotvorenih proizvoda uključena su regulatorna tijela za lijekove, policija, carina, pravosudna tijela i farmaceutska industrija.


Izuzetno je važna i međunarodna saradnja i razmjena informacija o prisutnosti ovih proizvoda na određenim tržištima u svijetu. Konvencija predviđa i osnivanje nadzornog tijela koje će nadgledati primjenu Konvencije u zemljama članicama Savjeta.

Predviđena je i nabavka specijalne laboratorijske opreme za Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH s ciljem pravovremene detekcije krivotvorenih lijekova, što će doprinijeti i kvalitetnijoj zaštiti zdravlja građana BiH.

Najčešće se na tržištu nađu krivotvoreni takozvani rekreativni lijekovi (na primjer "vijagra"), ali i citostatici i hormonalni preparati, a takvih preparata bude i u BiH, što je dokazano brojnim istražnim akcijama.

Kupovina lijekova i medicinskih proizvoda posredstvom interneta izuzetno je rizična, budući da se u takvim ponudama veoma često nađu krivotvoreni lijekovi, poručuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.