Izvor: Indikator | Utorak, 08.12.2015.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Telekom Srpske" isplaćuje 43 mil KM privremene dividende

(Foto: vallter/shutterstock.com)
"Telekom Srpske" Banja Luka nastavio je praksu isplate privremene dividende akcionarima, a ovoga puta odluka dolazi samo nekoliko dana prije nego što će biti poznata sudbina privatizacije negovog većinskog vlasnika "Telekoma Srbije", izvještava Indikator.ba.

Na Skupština društva održanoj 7. decembra, donesena je odluka o isplati privremene dividende u iznosu od 43.036.181 KM, odnosno 0,08758161 KM po akciji.

Privremena dividenda se isplaćuje akcionarima "Telekoma Srpske" koji imaju taj status na dan 28. decembra 2015. godine. Privremena dividenda će se početi isplaćivati 29. decembra.

Isplaćena privremena dividenda će biti uzeta u obzir prilikom usvajanja finansijskih izvještaja za 2015. godinu i donošenja odluke o raspodjeli dobiti za 2015. godinu.

"Telekom Srbije" većinski je vlasnik banjalučkog telekom operatera sa 65% udjela, PREF a.d. Banja Luka posjeduje 8,9% akcija, Fond za restituciju RS 5,0%, Zepter fond Banja Luka 4,5 posto, itd.

"Colbeck Capital Management" najviše ponudio za "Telekom Srbije"

Prema najavama iz Srbije, sudbina prodaje većinskog paketa "Telekoma Srbije", matičnog društva "Telekoma Srpske", bit će poznata u naredih dan-dva. U igri za kupnju su investicijski fondovi "Colbeck Capital Management", "Mid Europa Partners", "Advent International" i "Novator Partners", te ruski telekomunikacijski mobilni operater "Telesystems" (MTS), kao i zajednički ponuđači "Apollo" i "Telekom Slovnije"

Srbija ima u Telekomu 58,11%, 20% je vlastitih dionica, a preostalih 21,89% posjeduju fizičke osobe.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Vlada provesti privatizaciju "Telekoma Srbije" ako ponuđena cijena bude dobra. Prema pisanju medija iz Srbije, investicijski fond "Colbeck Capital Management" ponudo je 1,47 mlrd EUR, odnosno 170 mil EUR više nego prvi sljedeći ponuđač. Izvršna vlast će ocijeniti da li je cijena zadovoljavajuća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.