NavMenu

Tržište virtuelne stvarnosti narašće na 70 mlrd USD godišnje - Šansa za proizvođače VR softvera i hardvera

Izvor: Beta Srijeda, 09.12.2015. 11:27
Komentari
Podeli

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Hardver i softver za usluge virtuelne stvarnosti (VR) vjerovatno će se do 2020. godine popeti na 70 mlrd USD godišnje, procijenila je istraživačka firma "TrendForce".

U jučerašnjoj objavi stoji da bi suma trebalo da se više nego udesetostruči sa 6,7 mlrd USD prognoziranih za sledeću godinu, uz napomenu da je vrijednost vjerovatno potcijenjena, prenosi "TeleTrader News".

- Smjele procjene ne odražavaju privlačnost nove industrije - naveo je Džejson Caj, analitičar zadužen za nosive uređaje u kompaniji sa sjedištem na Tajvanu.

- Brojke ne uključuju vrijednost nekomercijalnog korišćenja VR tehnologije. Na primjer, ova industrija trenutno podstiče razvoj besplatnog softvera i aplikacija na principu "uradi sam". Iako ti projekti developerima ne donose prihod istog časa, imaju presudnu ulogu u promociji, rastu tržišta i inovacijama - rekao je.

Softverski dio tržišta bi trebalo da poraste do nivoa dva i po puta većeg od hardverskog, predviđa "TrendForce".

Caj je dodao bi, po scenariju, glavne platforme socijalnih medija obezbijedile softverske alatke i podršku za VR video-sadržaj, te bi tako dijeljenje u mrežama bilo sredstvo za popularizaciju.

Kompanija je u saopštenju navela primjere projekata koje su pokrenuli košarkaški savez En-Bi-Ej (NBA) i medijska kuća "New York Times".

Pored nosivih uređaja, oblast nezavisnog razvoja će vjerovatno podstaći rast, navedeno je u izvještaju.

- Pošto za počinjanje izrade aplikacija nema velikih prepreka, došlo je do širenja sektora nekomercijalnog softvera, kojeg prave studenti, nezavisni developeri i distributeri sadržaja. Umjesto da se vode komercijalnim interesom, oni žele da privuku pažnju potrošača inovativnim proizvodima - naglasio je Caj i dodao da bi obrazovne institucije mogle da dodaju vrijednost ovoj djelatnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.