NavMenu

Cigarete skuplje i do 60 feninga od 1. januara

Izvor: Glas Srpske Subota, 05.12.2015. 10:28
Komentari
Podeli
Cigarete u BiH od 1. januara iduće godine biće skuplje i do 60 feninga po kutiji, potvrđeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iz UIO su podsjetili da je Upravni odbor ove institucije nedavno donio odluku o visini posebne i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje koja će biti u primjeni od početka 2016. godine. Prema toj odluci minimalna akciza na cigarete iznosiće 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakovanje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM.

U skladu sa povećanjem akciza od početka iduće godine doći će i do poskupljenja cigareta, a proizvođači i distributeri su UIO dostavili nove cjenovnike. Najskuplja kutija cigareta od iduće godine koštaće 5 KM, koliko će pušači plaćati neke vrste cigareta "Marlboro" koje poskupljuju za 20 do 30 feninga i "Davidoff" čija cijena će biti veća za pola marke.

Pušači u BiH za 60 feninga skuplje će plaćati "Lord" koji će sada koštati 4,70 KM i "Lucky Strike" čija cijena će biti 4,30 KM. Pojedine vrste "Walter Wolf" poskupjeće za 30 feninga i koštaće 4,30 KM, dok će "Ronhil Blue" takođe biti skuplji za 30 feninga, a koštaće 4,50 KM.

Posebna akciza na cigarete u BiH povećavana je od 2009. godine, što je pozitivno uticalo na prihode od akciza na duvan i duvanske prerađevine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.