NavMenu

Pregovori "Energoinvesta" i "Gazproma" - Rusi neće pristati na isporuku gasa dok se ne izmiri dug

Izvor: Klix Petak, 04.12.2015. 09:23
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Pregovori između "Energoinvesta", kao uvoznika plina u BiH, s ruskom državnom kompanijom "Gazprom" prekinuti su, a nije postignut dogovor o novom ugovoru.

Naime, "Energoinvest" ima potpisan ugovor s ruskim isporučiocem gasa "Gazprom Export LLC" o snabdijevanju BiH prirodnim gasom i taj ugovor je na snazi, međutim, ovaj ugovor se aneksima produžava na godišnjem nivou.

Pregovori o produženju ugovora prekinuti su u srijedu, 2. decembra 2015, a bit će nastavljeni tek za 15 dana.

Iz "Energoinvesta" je saopćeno da "Gazprom" insistira na urednom plaćanju i planu otplate dugova za isporuku gasa, te se posebno insistira na nastavku otplate ratnog duga i ispunjavanju ostalih uslova iz osnovnog ugovora, navodi se u saopćenju "Energoinvesta".

Prema navodima Almira Bečarevića, bivšeg direktora "BH-Gasa", dug prema "Gazpromu" se može podijeliti na dug za tekuću isporuku i neplaćeni ratni dug.

Za tekuću isporuku plina neplaćene su fakture za juni, juli, august, septembar, oktobar i novembar i ukupni dug iznosi 9,6 mil USD, od čega je na naplatu dospjelo 4,5 mil USD.

Kako je za Klix.ba potvrdio Mehmed Koldžo, glavni pregovarač "Energoinvesta" s "Gazpromom", od maja se ne plaća dio na ime ratnog duga. Naime, "BH-Gas" uredno naplaćuje 5 KM na 1.000 kubika i taj novac se deponuje na poseban račun. Sve to se dešava zbog određenih komplikacija na relaciji Ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.


Zbog činjenice da iz RS-a ni do sada nisu plaćali dio na ime ratnog duga, ukupni dug prema "Gazpromu" po ovom osnovu iznosi blizu 2 mil USD.

Rusi insistiraju da se ovaj dio duga plati, što će biti teško s obzirom na činjenicu da RS sada samostalno uvozi plin direktno od "Gazproma".

Rusi insistiraju i na garancijama o urednom plaćanju, što će biti vrlo teško osigurati u roku od 15 dana.

Što se tiče cijene, iako su postojale najave da bi zbog pada cijene na svjetskom tržištu i BiH mogla novim ugovorom dobiti jeftiniji plin, od toga za sada nema ništa. Rusi su čak u jednom dijelu razmatrali i veću cijenu ustvrdivši da BiH kupuje plin po najjeftinijoj cijeni.

Ako je to doista tako, nije jasno zašto industrija i građani u BiH nemaju najjeftiniji plin u odnosu na zemlje u regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.