NavMenu

Nesuglasice prijete da zaustave izvoz mlijeka - Vlada RS nije prihvatila tekstove nacrta zakona o veterinarstvu i hrani BiH

Izvor: Nezavisne novine Petak, 04.12.2015. 12:08
Komentari
Podeli
Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Evropsku uniju mogao bi biti doveden u pitanje jer Vlada Republike Srpske nije prihvatila tekstove nacrta zakona o veterinarstvu i hrani BiH, rekao je to juče Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Međutim, iz Vlade RS su rekli da nacrti zakona o veterinarstvu i hrani BiH nisu prihvatljivi jer predviđaju prenos nadležnosti, dok je treći zakon iz tog seta u okviru Akcionog plana - Nacrt zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, prihvaćen i data je saglasnost da može ići dalje u proceduru.

- Vlada RS zahtijeva od institucija BiH da se pri izradi nacrta zakona o hrani i veterinarstvu zadrže isključivo na formiranju odredaba kojima se uređuje spoljnotrgovinsko poslovanje i da se uzdrže od neustavnog djelovanja usmjerenog na regulisanje pitanja koja su u isključivoj nadležnosti entiteta - rekli su tada iz Vlade RS.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS danas su kazali da je ključni uslov za nastavak izvoza mlijeka u EU uspostavljanje komandnog lanca na osnovu kojeg će biti precizirano ko šta radi, a da EU ne interesuje kojim će on zakonima biti definisan. Prema njihovim riječima, RS insistira na tome da bude poštovana hijerarhija nadležnosti između nivoa BiH i entiteta.

- Zakoni, sami po sebi, nisu uslov EU, već sistem koordinacije i RS neće dozvoliti da neko ovu situaciju koristi za bilo kakvo drugo preuzimanje nadležnosti u odnosu na ono što je neophodan preduslov za funkcionisanje spoljnotrgovinskog poslovanja - istakli su iz ovog ministarstva.

Međutim, Šarović ističe da će Vlada RS svoj stav morati da objasni poljoprivrednicima RS. On je rekao da izvoz mlijeka za sada teče neometano, te da je BiH preuzela obavezu da do dolaska misije Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) EU iz Dablina, koja u BiH planira doći na proljeće 2016. godine, usvoji tri ključna zakona: zakon o veterinarstvu, zakon o hrani i zakon o poljoprivredi.

- Ova tri zakona treba uskladiti s Akcionim planom, odnosno legislativom EU. Na zakonu smo radili dugo i formirali interresornu radnu grupu, a kasnije i radnu grupu na ministarskom sastanku, prije dva-tri mjeseca, a u dogovoru s entitetskim ministrima Stevom Mirjanićem i Šemsudinom Dedićem. Mislim da ćemo preskočiti i ovu prepreku, jer su zahtjevi Evropske komisije vrlo precizni i jasni - rekao je Šarović. Naveo je da Vlada RS praktično radi protiv svog teksta, te smatra da je takav stav korak unazad i suprotan Akcionom planu, koji je i sama Vlada RS prihvatila.


- To je tekst zakona koji su uradili predstavnici iz RS i negirati ono što su oni sami uradili za mene je zaista čudno i iznenađen sam ukoliko stav Vlade RS bude takav kakav se najavljuje - rekao je Šarović.

Inače, četiri mljekare iz BiH su 9. septembra ove godine dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU, a radi se o "Mlijekoproduktu" iz Kozarske Dubice, Mljekari "Livno", zatim "Meggle" Bihać i "Milkos" Sarajevo. Za sada se još dvije mljekare pripremaju za izvoz, i to "Pađeni" i "Zott", koje su veoma blizu dobijanju "zelenog svjetla".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.