NavMenu

INA ugovorila kredit od 300 mil USD - U planu širenje maloprodajne mreže u regionu

Izvor: Indikator Četvrtak, 03.12.2015. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: ina.hr)
INA je sa sedam bankarskih grupacija u srijedu u Beču potpisala ugovor o dugoročnom revolving viševalutnom kreditu u iznosu od 300 mil USD, koji će koristiti za opće svrhe finansiranja.

Kredit, dospijeća tri godine s opcijom produženja za 1 plus 1 godinu, uz promjenjivu kamatnu stopu i s trenutnim nivoom marže od 165 baznih bodova, s bankama su potpisali predsjednik Uprave INA-e Zoltan Aldott i član Uprave INA-e Niko Dalić.

Riječ je o sedam bankarskih grupacija koje zastupaju i međunarodne i domaće banke, među kojima su ovlašteni ugovaratelji: CIB Bank/VUB Banka/Privredna banka Zagreb; Erste&Steiermaerkische Bank; Splitska banka/ Societe Generale; Zagrebačka banka/Unicredit grupa, te ostale banke – OTP Bank, ING Bank i Raiffeisenbank Austria/Raiffeisen Bank.

- Kredit će se koristiti za opće svrhe finansiranja, te su njegovi uvjeti korištenja značajno poboljšani u odnosu na uvjete "club" kredit iz 2013. godine. Dugoročno finansiranje po tako konkurentnim uvjetima osigurat će nastavak realizacije naših poslovnih ciljeva, ostvarujući na taj način i dugoročno održivi rast, te će osnažiti INA-u u odnosu na ključne konkurente iz regije - istaknuo je prigodom potpisivanja ugovora Aldott.


"Club" kredit iz 2013. bio je u visini od 400 mil USD, odobren na tri godine, s opcijom produženja za 1%2B1 godinu.

Uvjeti novog kredita, ističu iz INA-e, svjedoče o stabilnosti kompanije. INA se, kažu, zadužila po povoljnijim uvjetima u odnosu na one po kojima se trenutno zadužuje država na inostranom tržištu.

Novac iz tog kredita kompanija će koristiti za razne projekte, ponajprije u području istraživanja i proizvodnje, poput EOR projekta kod Ivanić grada, poboljšanje efikasnosti poslovanja, a među ostalim, kažu, istražuju se i mogućnosti proširenja INA-e u maloprodajnu mrežu u regiji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.