NavMenu

"Bimal" uvozi više od 85% sirovina

Izvor: Capital Srijeda, 02.12.2015. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: bimaldd.com)
Uprkos nastojanjima da bude više oslonjena na domaću poljoprivrednu proizvodnju, brčanska tvornica ulja "Bimal" uvozi više od 85% sirovinske baze, izjavio je juče novinarima pomoćnik uprave za ekonomska pitanja ove tvornice Ševal Suljkanović.

Suljkanović je istakao da potencijali za povećanje parcela pod suncokretom, uljanom repicom i sojom u distriktu i cijeloj BiH postoje, ali da nisu iskorišteni.

- Godinama već, proizvođači iz naše zemlje obezbjeđuju svega 10 do 15 odsto potrebnih sirovina. Primjera radi, na području distrikta Brčko godišnje se u prosjeku otkupi svega hiljadu tona soje. Inače, "Bimal" svake godine u uvoz sirovina investira između 70 i 100 mil KM - rekao je Suljkanović.


On smatra da bi trebalo primijeniti i samu politiku podsticanja poljoprivredne proizvodnje i to tako da ona istinski stimuliše proizvodnju i doprinosi njenom unapređenju.

- Cilj "Bimala" je da čvršće sarađuje sa poljoprivrednicima, ali i sa organima izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, kako bi bar 50% sirovinske baze bilo obezbijeđeno unutar granica BiH - naglasio je Suljkanović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.