NavMenu

Grantovi EU za 61 malo i srednje preduzeće u BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 02.12.2015. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
U Sarajevu su juče u okviru Programa EU za oporavak od poplava, dodijeljeni grantovi za 61 novo malo i srednje preduzeće, čime je broj podržanih preduzeća povećan na 117. Ukupna vrijednost grantova EU za svih 117 preduzeća iznosi 2.759.442 evra.

Grantovima se pomaže malim i srednjim preduzećima da ponovo uspostave i povećaju nivo proizvodnje koja su imala prije prošlogodišnjih poplava, te da očuvaju i stvore 4.200 radnih mjesta.

Šef Odjeljenja za saradnju Delegacije EU Melvin Asin rekao je da se ovaj događaj odnosi i na komponentu za ekonomsko poljoprivredni oporavak, te da je EU ponosna što je učestvovala u naporima koji su direktno i indirektno pomogli oko 500.000 ljudi u BiH.

- Ovo se odnosi na lokalne zajednice koje su bile jako ugrožene, gdje su radna mjesta ili potpuno uništena ili pod velikim rizikom da nestanu. EU je pomogla u oporavku lokalnih zajednica kroz finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima - rekao je Asin.

On kaže da je proces imao rigoroznu selekciju korisnika s ciljem da se pomogne proizvođačima i preduzećima koja su poslovala prije poplava bez poreskih dugovanja i mogla su da održe svoju proizvodnju.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani pojasnila je da je riječ o drugom i završnom događaju pružanja podrške malim i srednjim preduzećima.


- Za ovaj događaj je stiglo više od 600 prijava, UNDP pruža preko Programa oporavka od poplava podršku malim i srednjim preduzećima, a podrška ovim preduzećima ima ključni značaj u naporima oporavka od poplava. Nakon poplava, oko 15.000 radnih mjesta bilo je ugroženo - navela je Virani.

Direktorka preduzeća "Premijer" Doboj Rankica Panić rekla je da je ova firma korisnik sredstava EU jer je pretrpjela ogromne štete.

- Prije poplava imali smo 90 radnika, a nakon poplava vlastitim sredstvima smo pokrenuli proizvodnju i zaposlili 20 radnika. Zahvaljujući sredstvima EU dobili smo opremu i zaposlili još 40 radnika, što nam je pomoglo da ne zatvorimo fabriku i radna mjesta - rekla je Panić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Finansije

Lidl BH ponovo povećao kapital, sada je već riječ o velikom iznosu

Njemačka kompanija, odnosno njena ispostava u Bosni i Hercegovini – Lidl BH ponovo je povećala kapital. Osnivački kapital kompanije registrovane u Sarajevu sada iznosi 284,5 mil KM, odnosno preko četvrtine milijarde maraka, piše BiznisInfo.ba. Podsjećanja radi, kompanija se uveliko sprema za početak rada na našem tržištu. U izgradnji je nekoliko objekata, a proces zapošljavanja je u punom zamahu. Prema informacijama BiznisInfo.ba,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.