Izvor: eKapija | Srijeda, 02.12.2015.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mala hidroelektrana na Govzi u Foči počinje rad do marta 2016. godine - Planirana postrojenja i na rijeci Ćehotini

(Foto: shuttestock.com )
U toku je gradnja male elektrane na rijeci Govzi u Foči planirane godišnje proizvodnje između 20 i 22 miliona kilovat časova, prenosi portal "Energetika".

Ostoja Storebra, direktor banjalučkog preduzeća "Elektros" koje gradi ovu elektranu, upoznao je odbornike da je to polovina godišnje potrošnje struje opštine Foča.

- Ukupna investicija je od 12 do 13 mil KM, a elektrana bi trebalo da počne da radi u februaru ili martu 2016. godine. Mi smo se obavezali Mjesnoj zajednici Jeleč da nadoknadimo sve štete na infrastrukturi ukoliko ih bude, a do sada šteta nema - rekao je Storebra.

On je naglasio da će se od koncesione naknade za ovu elektranu u budžet Opštine Foča godišnje, u narednih 30 godina, slivati između 100.000 i 150.000 maraka, te da će elektrana zapošljavati, najvjerovatnije, tri radnika.

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić rekao je da nije poznata dinamika izgradnje ostalih malih hidroelektrana.

- Najbliža realizaciji je, takođe, na rijeci Govzi, mala elektrana čiji je koncesionar preduzeće "Eling" iz Teslića koje je našlo partnera iz Slovenije i koje bi moglo da krene sa investicijom. Neke od elektrana, kao one na području Nacionalnog parka "Sutjeska" uslovljene su nedonošenjem prostornog plana, a elektrane na rijeci Ćehotini su u fazi pribavljanja dozvola - rekao je Mašić.

Inače, na području opštine Foča od 2005. do 2012. godine dodijeljeno je 13 koncesija za gradnju malih hidroelektrana, prenijela je "Energetika".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.