NavMenu

Domaći proizvodi krče put ka SAD - Za ekspanziju izvoza potrebno povećanje proizvodnje i povezivanji firmi

Izvor: Glas Srpske Utorak, 01.12.2015. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)
Preduzeća iz BiH na najbolji način su iskoristila mogućnost bescarinskog izvoza određenih proizvoda u SAD iako se suočavaju sa problemom visokih transportnih troškova i nedovoljno velikog obima proizvodnje.

BiH se od avgusta 2013. godine nalazi na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice bescarinskog izvoza proizvoda u SAD. Produženjem roka važenja povlastica do kraja 2017. godine biće obuhvaćen veći broj proizvoda nego ranije. Riječ je o proizvodima iz sektora u kojima BiH ima zapažene izvozne rezultate i potencijale za razvoj što je dobar temelj za izvoznu ekspanziju na američko tržište.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u prvih deset mjeseci u SAD izvezena roba vrijedna 53,23 mil KM što je za 21,11 mil KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Privredna komora RS organizovala je niz seminara kako bi privrednike upoznali sa mogućnostima plasmana na američko tržište, a nedavno je RS posjetila i delegacija Srpskog instituta iz Vašingtona koja bi trebalo da bude spona između naših i američkih kompanija.

- Najveće prepreke za ekspanziju izvoza na američko tržište su veliki transportni troškovi i nedovoljno velike količine proizvoda kojim naše firme raspolažu, ali je najvažnije da izvoz, ipak, raste - kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Kao rješenje navodi ukrupnjavanje proizvodnje i povezivanje firmi.

- Organizovan nastup grupe proizvođača je šansa za naše privrednike koji bi objedinili manje pošiljke u jednu veliku i na taj način podijelili velike troškove - smatra Blagojević.

Lista roba sa povlašćenim tretmanom je duga, a izdvajaju se prehrambeni proizvodi, piće i duvan, proizvodi životinjskog porijekla, voće i povrće, mineralni i hemijski proizvodi, plastika i guma, drvo i proizvodi od drveta i papira, tekstil i tekstilni proizvodi te automobilski dijelovi i transportna oprema.

(Foto: Chamille White/shutterstock.com)
Među preduzećima koja su prisutna na američkom tržištu je i trebinjska firma "Anđelić". Njen vlasnik Radovan Anđelić kaže da je organska proizvodnja eteričnih ulja uz posjedovanje sertifikate koji potvrđuju kvalitet veoma isplativa i da bi uz podršku države to mogla biti perspektivna privredna grana.


- Sva naša proizvodnja namijenjena je izvozu u Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju i SAD - kaže Anđelić i dodaje da se radi o veoma skupim proizvodima.

Razmjena sa SAD u najvažnijim oblastima u prvih deset mjeseci 2015. godine (miliona KM)

IZVOZ

Bombe, granate, torpeda 16,67

Namještaj, posteljina, madraci 9,95

Neorganski hemijski proizvodi 4,48

Eksploziv, šibice, protietički proizvodi 3,53

Obuća i dijelovi obuće 3,20

Eterična ulja, parfemski proizvodi 2,31

UVOZ

Mineralna ulja i goriva 142,06

Nuklearni reaktori, kotlovi i mašine 13,32

Električne mašine, oprema i njihovi dijelovi 5,51

Vozila, osim željezničkih i tramvajskih 4,45

Masnoća i ulja biljnog i životinjskog porijekla 4,27

Optički, fotografski i mjerni instrumenti 1,90

Razmjena sa SAD u prvih deset mjeseci (miliona KM)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.