NavMenu

JKP "Radnik" iz Zavidovića gradi dvije male hidroelektrane

Izvor: Privredna štampa Ponedjeljak, 30.11.2015. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona dodijelila je koncesije za izgradnju i korištenje malih hidroelektarana na magistralnom vodu zavidovićkog vodovoda, na kojem će se graditi MHE "Prekidna komora", snage 52 kW, i MHE "Hlorna stanica", snage 54 kW.

Koncesionar je Javno komunalno preduzeće "Radnik"iz Zavidovići čiji je prijedlog o gradnji malih hidroelektrana prihvatilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Objekti ovih malih hidrocentrala predviđeni su na mjestima "prekidnih komora" na kojima se oslobađa višak pritiska u cjevovodu, te će se na taj način energija koja se sada gubi pretvarati u električnu energiju na potpuno ekološki prihvatljiv način.

Tako će se ubuduće umjesto gubitka energije ostvarivati dobit od proizvodne električne energije, od čega će i općina Zavidovići i ZDK ostvarivati prihod po osnovu koncesione naknade.


Jednokratna koncesiona naknada iznosi 11.500 KM, a tekuća godišnja koncesiona naknada za period od 30 godina u iznosu od 5% od ukupnog prihoda od proizvedene električne energije na obje hidroelektrane.

Za gradnju navedenih mini hidroelektrana predviđena investicija planirana je u iznosu od 766.423 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.