NavMenu

Poklonio gradu zbirku od 24 slike - U Mostaru otvorena izložba talijanskog slikara Atilia Melata

Izvor: Klix Nedjelja, 29.11.2015. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Mijatovic/shutterstock.com)
Likovnom izložbom pod nazivom "Sjedinjeni u umjetnosti", koja je u subotu naveče, 28. novembra 2015, u Mostaru otvorena u galeriji Centra za kulturu, autor talijanski slikar Atilio Melato je u spomen na svoga oca koji mu je prenio ljubav prema Mostaru u trajno vlasništvo poklonio gradu na Neretvi 24 autorska djela.

Pun emocija, autor izložbe Atilio Melato se zahvalio građanima i samom Mostaru što je dobio priliku postati i sam dijelom grada koji za njega ima veliki značaj.

- S velikim zadovoljstvom i s uspomenom na svoga oca koji je ovdje proveo teške, ali duhovno bogate ratne godine, ja sam sretan što Mostaru i ovim građanima mogu pokloniti ove slike i biti dijelom ovoga grada - kazao autor Melato. Izrazio je nadu kako je ovo samo prvi korak u trajnom prijateljstvu između njega, rodnog mu grada Agna kod Padove i Mostara.

Da je prijateljska ruka rado prihvaćena pokazao je mostarski načelnik Odjela za društvene djelatnosti Božo Ćorić, koji se u ime Grada Mostara i svih građana Malatu zahvalio na bogatoj zbirci od 24 slike te mu uručio zahvalnicu i monografiju Mostara.

Ovakvi projekti, kako je kazao Ćorić, u ovome vremenu su itekako potrebni, jer stvaralačka inspiracija koja se osjetila, kako je naglasio, bez dvojbe je poticaj suradnji grada Mostara i grada Agne.

Izložba simboličnog naziva "Sjedinjeni u umjetnosti", u Mostar je u subotu pokazala da umjetnost progovara na poseban način i da za nju nema jezičnih ni geografskih barijera.

Želju za kulturnom suradnjom iskazao je i gradonačelnik općine Agna kod Padove, Gianluca Piva, koji je podržao organizaciju ove izložbe, te u znak podrške i prijateljstva došao u Mostar sa gradskim vijećnicima.

Ovaj vid povezivanja kroz umjetnost značajnim je ocijenio i mostarski umjetnik Florijan Mićković koji je otvorio izložbu, kao i Silvio Nardo iz mjesta Montegrotto Terme, koji je inače počasni građanin Mostara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.