NavMenu

Hoće li talgo vozovi konačno početi saobraćati?

Izvor: Indikator Nedjelja, 29.11.2015. 17:10
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Prošlo je gotovo pet godina otkako su talgo vozovi isporučeni "Željeznicama Federacije BiH", ali ove moderne putničke garniture nikada nisu stavljene u saobraćaj.

Tokom ovih godina mogla su se čuti razna mišljenja - da je njihova kupovina bila greška, da se ne mogu koristiti na prugama BiH, da "Željeznice FBiH" nemaju potrebne dozvole za međunarodni promet tih vozova, ali i mišljenja da postoje rješenja da oni budu u prometu i da služe svojoj svrsi.

Dosad su u nekoliko navrata probijani rokovi za početak njihove vožnje. Iskazan je i interes Turskih državnih željeznica za najam svih devet garnitura, ali su pregovori obustavljeni i vjerovatno neće biti nastavljeni.

Za nabavku devet talgo garnitura potpisan je kreditni ugovor s vladom Španije vrijedan 66,7 mil EUR.

"Željeznice Federacije BiH" su ranije navele da nisu u mogućnosti same finansirati troškove uvođenja talgo garnitura u saobraćaj i da je to moguće samo uz podršku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

- Talgo garaniture se nalaze "parkirane" u depou "Rajlovac" i TS "Sušica". Za puštanje talgo garnitura u promet koje su prvenstveno namijenjene međunarodnom saobraćaju potrebno je dobiti dozvole od nadležnih organa susjednih zemalja za kretanje po njihovim prugama.

Od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske dobijena su rješenja o upotrebi za šest garnitura za promet na željezničkim prugama Republike Hrvatske koje su privremenog karaktera i ističu u decembru. Za dobijanje dozvola za promet na prugama Srbije i Mađarske pripremljena je i upućena dokumentacija, ali su oni uslovili izdavanje dozvola tek po dobijanju dozvola za Hrvatsku - izjavio je Feni pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Ismet Demirović.

Po njegovim riječima, za puštanje talgo garnitura u promet potrebno je plaćati održavanje po pređenom kilometru uz obavezu da vozovi u prvoj godini trebaju preći najmanje 375.608 km i da je cijena održavanja 2,6650 EUR/km. Po tom modelu znači da bi troškovi održavanja u prvoj godini iznosili oko jedan milion eura.

(Foto: Ivana Vuksa)
Osim navedenih, kako je dodao Demirović, postoje i drugi troškovi koje će stvoriti talgo vozovi, kao što su troškovi osoblja, te je potrebno izvršiti sufinansiranje linija na kojim bi saobraćao talgo voz u skladu sa Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja.

Demirović je naveo da su, uzimajući u obzir amortizaciju koja se obračunava na vijek trajanja koji je procijenjen na 25 godina, pokrenute inicijative za iznajmljivanje garnitura stranim operatorima da bi se počeo ostvarivati prihod od tog mobilnog kapaciteta.

- Također u vezi s talgom, Ministarstvo vanjskih poslova nas je obavijestilo o održavanju sastanaka ambasadora BiH u Budimpešti i Madridu s predstavnicima "Talgo" kompanije kojima je namjera da s talgo vozovima počne saobraćati na transportnom Koridoru 5 C. Španska diplomatija se dodatno angažovala na organizovanje sastanka s predstavnicima Mađarskih željeznica koji predlažu da vozovi saobraćaju noću na relaciji Budimpešta-Sarajevo, a po danu na relaciji Budimpešta–Pečuh – kazao je Demirović.

Kako je dodao, održan je sastanak i predstavnika državnog transporta Mađarske s predstavnicima Hrvatskog ministarstva transporta na kome se razgovaralo o spomenutoj liniji koja prolazi kroz Osijek.

- Ministarstvo u saradnji sa svim relevantnim učesnicima koji mogu pridonijeti rješavanju problematike talga nastavlja daljnje aktivnosti radi ostvarivanja materijalne dobiti za JP ŽFBiH Sarajevo po projektu "Talgo" - naveo je Demirović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.