Izvor: Tanjug | Subota, 28.11.2015.| 12:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Holandija prodaje državnu osiguravajuću kuću

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Holandska vlada planira da proda državnu osiguravajuću kuću ASR, izjavio je u petak, 27. novembra 2015. godine ministar finansija te zemlje Jerun Dajselblum, nedelju dana nakon što se banka ABN Amro uz trijumf vratila na berzu.

ASR, jedna od najvećih osiguravajućih kompanija u Holandiji, osnovana je nakon raspada belgijsko-holandske grupe "Fortis" tokom ekonomske krize 2008, a holandska vlada kupila je kompaniju za 3,65 mlrd EUR, prenosi agencija Frans pres.

Vlada planira inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) ASR na berzi u Amsterdamu u prvoj polovini 2016. godine, rekao je Dajselblum.

- Država već dugo govori da će izaći iz finansijskih institucija poput ASR-a, a sada su uslovi za to odgovarajući - kazao je on, ne precizirajući koliki udio u kompaniji će vlada ponuditi na prodaju.

Vlada Holandije pokušava da povrati dio sredstava koja je uložila u podršku ključnim institucijama na vrhuncu globalne finansijske krize.

Sedam godina nakon što je nacionalizovana, banka ABN Amro vratila se prošle nedelje na berzu u Amsterdamu. Vlada je u treću po veličini holandsku banku na vrhuncu krize ulila 22 mlrd EUR. Izlazak ABN Amro na berzu jedan je od najvećih među evropskim bankama od bankarske krize iz 2008.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.