NavMenu

Holandija prodaje državnu osiguravajuću kuću

Izvor: Tanjug Subota, 28.11.2015. 12:47
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Holandska vlada planira da proda državnu osiguravajuću kuću ASR, izjavio je u petak, 27. novembra 2015. godine ministar finansija te zemlje Jerun Dajselblum, nedelju dana nakon što se banka ABN Amro uz trijumf vratila na berzu.

ASR, jedna od najvećih osiguravajućih kompanija u Holandiji, osnovana je nakon raspada belgijsko-holandske grupe "Fortis" tokom ekonomske krize 2008, a holandska vlada kupila je kompaniju za 3,65 mlrd EUR, prenosi agencija Frans pres.

Vlada planira inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) ASR na berzi u Amsterdamu u prvoj polovini 2016. godine, rekao je Dajselblum.

- Država već dugo govori da će izaći iz finansijskih institucija poput ASR-a, a sada su uslovi za to odgovarajući - kazao je on, ne precizirajući koliki udio u kompaniji će vlada ponuditi na prodaju.

Vlada Holandije pokušava da povrati dio sredstava koja je uložila u podršku ključnim institucijama na vrhuncu globalne finansijske krize.

Sedam godina nakon što je nacionalizovana, banka ABN Amro vratila se prošle nedelje na berzu u Amsterdamu. Vlada je u treću po veličini holandsku banku na vrhuncu krize ulila 22 mlrd EUR. Izlazak ABN Amro na berzu jedan je od najvećih među evropskim bankama od bankarske krize iz 2008.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.