NavMenu

Naložena dokapitalizacija Fabrike duhana Mostar

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.10.2007. 08:49
Komentari
Podeli

Vlada FBiH, kao vlasnik 36 odsto kapitala u Fabrici duhana Sarajevo (FDS), naložila je ovoj tvornici da dokapitalizira Fabriku duhana Mostar (FDM), u kojoj FBiH upravlja sa 68 odsto kapitala i tamo ojača proizvodnju, potvrđeno je u Vladi FBiH.

"Vlada FBiH do daljnjeg neće prodavati svoj paket dionica u ovoj tvornici, a naši članovi Nadzornog odbora će biti uključeni u donošenje svih odluka", pojašnjava sagovornik iz Vlade FBiH, ponavljajući isto što je i premijer FBIH Nedžad Branković kazao prošle sedmice.

Prema dokumentu "Politika privatizacije u FBiH", FDS uz "Energoinvest", "Hidrogradnju" i "Bosnalijek", još nije predviđena za privatizaciju. Damir Ljubić, ministar poljoprivrede FBiH, u čijim je ingerencijama ova fabrika, pak, tvrdi da Vlada nikome ništa nije naredila.

"Mi smo samo izrazili spremnost da pomognemo FDS u vezi sa dokapitalizacijom FDM, ukoliko oni to žele", kaže Ljubić.

U FDS juče nisu imali komentar na ove Vladine zahtjeve. U Udruženju dioničara BiH upozoravaju "da je ovakav način ponašanja" jednog od dioničara nedopustiv.

"Čak i da je većinski dioničar, Vlada FBiH ne može naložiti Upravi šta da uradi. Može sugerisati svom predstavniku u Nadzornom odboru da on preloži Upravi da to eventualno ugradi u plan poslovanja za neki naredni period, pa da onda Uprava predloži NO, ili da prijedlog, poput tog o dokapitalizaciji FDM-a, da ide na Skupštinu dioničara. Svaki dioničar, bez obzira na količinu dionica kojima raspolaže, ima ista prava", ističe Rizah Softić, predsjednik Udruženja dioničara BiH.

FDS investira u Srebrenicu

Istom odlukom Vlada FBiH je FDS-u naložila da u Srebrenici obnovi jedan od tamošnjih hotela. Načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić objašnjava da je FDS kupila jedan devastirani objekat na čijem mjestu će graditi hotel, kazavši da je za to platila 360.000 KM. Malkić kaže da bi FDS uskoro trebalo da prezentira plan investiranja u ovom gradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.