NavMenu

Automobili francuskih proizvođača emituju najmanje CO2

Izvor: Indikator Petak, 27.11.2015. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Francuski proizvođači su na vrhu liste evropskih automobila i kombija s najnižim emisijama ugljičnog dioksida, saopćila je Evropska agencija za okoliš u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Francuski vozila marke "Renault", "Peugeot" i "Citroen", koja su zauzela prvo, drugo i treće mjesto, imala su prednost u izvještaju, jer se podaci o prosječnim emisijama ocjenjuju bez uzimanja u obzir broja cilindara u motoru ili goriva.

Francuska prodaja manjih motora u južnoj Evropi, i francusko tržište također dominiraju dizelskim motorima koji stvaraju manje CO2 emisija nego benzinski.

U 2014, "Renault" je zadržao prvo mjesto, sa 108 grama ugljičnog dioksida po kilometru (g/km), ispred "Peugeota" (110 g/km), koji je do sada bio treći, te korejskog "Hyundai"-ja i "Citroena" (111 g/km ), koji je prethodno bio na četvrtom mjestu.

Podaci o emisijama su zasnovani na provedenim ispitivanjima u laboratorijskim uvjetima, koristeći standardni ​​evropski testni ciklus vozila. Rezultati možda ne odražavaju stvarne performanse vožnje, navodi se u izvještaju.


Sveukupno, vozila prodana u Evropi u 2014. emitirala su 2,5% manje CO2 nego u 2013. godini, a pad je ostao konstantan u odnosu na prethodne godine. No, ta brojka isključuje "Volkswagen" nakon što je tvrtka priznala početkom novembra da su njene emisije 18% više nego što su ranije prijavili.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.