NavMenu

Bez poskupljenja grijanja u Banjaluci i Sarajevu

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 01.10.2007. 09:54
Komentari
Podeli

Toplane u Banjaluci, Sarajevu, distriktu Brčko, Bijeljini, Prijedoru i Zanici spremne su za predstojeću grijnu sezonu.

Cijena grijanja u Sarajevu i Banjaluci, bez obzira na poskupljenje mazuta sa 720 na 900 KM za tonu, ostaje na prošlogodišnjem nivou.

"Već četiri godine ona iznosi 0,99 KM po kvadratnom metru, bez PDV-a", kazao je Ramiz Selimović, direktor servisa "Toplana" Sarajevo. Banjalučka "Toplana" ovu uslugu po kvadratnom metru naplaćuje 1,35 KM, a bijeljinska "Toplana" 2,40 KM po kvadratnom metru stambenog prostora.

Nadležni u prijedorskoj "Toplani" zatražili su korekcije postojećih cijena grijanja, koje za domaćinstva iznose jednu KM, a za poslovne prostore dvije KM.

"Nabavili smo mazut za 15 dana grijanja. Kako će biti nabavljeno ostalih 4.600 tona je upitno, s obzirom na velika dugovanja potrošača", izrazio je zabrinutost Dragan Savanović, direktor prijedorske "Toplane".

"Zeničani će do početka grijne sezone biti obezbijeđeni s potrebnih 15.000 tona mazuta", rekao je Nedžad Šečić, v.d. direktora JP "Grijanje".

Četiri kotlovnice "Toplane" u Višegradu, koje su do 1992. zagrijavale oko 400 stanova i poslovne prostore, i dalje su van funkcije. Njihova sanacija, kako tvrdi Miladin Milićević, načelnik opštine Višegrad, je želja koja neće uskoro postati stvarnost jer nijedna firma ne želi da snosi ogromne troškove sanacije.

Za razliku od gradova koji imaju funkcionalne toplane, stanovnici Bihaća, Višegrada, Prnjavora i distrikta Brčko i ovu zimu za zagrijavanje svojih stanova koristiće ogrevno drvo ili električnu energiju.

Za metar bukovog ili hrastovog ogrevnog drveta građani BiH treba da izdvoje od 31,5 KM, kolika je njegova cijena u Šumskom gazdinstvu Banjaluka, do oko 70 KM, koliko metar bukovog, hrastovog i grabovog drveta cijene preprodavci u RS i FBiH.

Cijena prevoza kod nekih preprodavaca uključena je u ovaj iznos, dok ga neki naplaćuju oko pet KM po kilometru. Rezanje, unošenje i cijepanje drveta po metru kreće se oko 20 KM.

Ugalj za vlastito centralno grijanje, u zavisnosti od vrste i kavaliteta, građani BiH mogu da kupe u preduzećima koja prodaju ovaj energent ili kod preprodavaca po cijenama između 80 do 135 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.