NavMenu

U Kini svakog dana 4.000 novih startap preduzeća

Izvor: Tanjug Srijeda, 25.11.2015. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Uprkos privrednom usporavanju Kine ta zemlja nadmašuje ostatak svijeta u pogledu otvaranja startap preduzeća, navodi se u studiji međunarodne računovodstvene i konsultantske mreže UHY, sa sjedištem u Londonu.

Broj novih kineskih preduzeća koja se godišnje otvore gotovo se udvostručio od 2010. godine, skočivši sa 811.000 na 1,609 miliona prošle godine, pokazalo je istraživanje koje prenosi Raša tudej.

Kineska vlada je povećala napore za pružanje podrške privredi koja splašnjava. Vlada podstiče otvaranje novih firmi, naročito u IT sektoru. Peking je, kako podsjeća Raša tudej, odlučio da transformiše svoju izvozno-investiciono orijentisanu ekonomiju u privredu koju će voditi potrošnja stanovništva i sektor usluga. Ranije ovog mjeseca ta zemlja je postavila cilj da postane "umjereno prosperitetno društvo" do 2020. godine.

Velika Britanija je na listi konsultantske mreže UHY na drugom mjestu, iza Kine, sa 581.000 novoosnovanih firmi u 2014. godini, u odnosu na 385.000 startapova prije četiri godine.

- Otvaranje novih preduzeća u Britaniji se ubrzava jačim tempom nego što je to slučaj u bilo kojoj drugoj konkurentskoj zapadnoj zemlji - navodi se u izvještaju.


Indija se nalazi na trećoj poziciji, s porastom broja startapova od 46%. Gotovo 100.000 novih preduzeća je prošle godine otvoreno u toj zemlji.

- Ekonomije zapadne Evrope imaju tendenciju da bilježe veći rast broja "novorođenih" preduzeća u odnosu na druge razvijene privrede - dodaje se u studiji i precizira da Britanija, Italija, Njemačka i Francuska imaju veći rast broja novih preduzeća od prosjeka Grupe sedam razvijenih zemalja (G7) od 31%.

Prema istraživanju, mnoge zemlje su iskusile eksplozivan rast kompanija koje pružaju alternativne finansijske usluge, a koje su pomogle da se startapovima olakša pristup finansijskim sredstvima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.