NavMenu

Regionalno istraživanje tržišta rada - Skoro polovina ispitanika u BiH namjerava promjenu posla u narednom periodu

Izvor: eKapija Utorak, 24.11.2015. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Portal Posao.ba je za vrijeme trajanja 6. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja (21. do 28. oktobra 2015.) u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (Moj-posao.net) i Srbiji (Infostud.com), proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje, saopšteno je iz portala Posao.ba.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4.000 ispitanika, odnosno više od 2.500 ispitanika iz BiH od kojih je 57% nezaposlenih, 32% zaposlenih, a 11% ispitanika se još školuje.

Više od polovine ispitanika iz BiH ne očekuje povišicu do kraja ove godine

Do kraja ove godine većina ispitanika (55%) ne očekuje niti povišicu, niti napredovanje (53%). Ove godine povišicu je već dobilo 8% ispitanika iz BiH, a napredovalo je njih 6%. U najvećoj mjeri povišicu i napredovanje očekuju ispitanici iz Bosne i Hercegovine, a najmanje ispitanici iz Hrvatske.

Većinski broj ispitanika planira promjenu posla u dogledno vrijeme


Bez obzira na prilike na tržištu rada BiH, 46% ispitanika planira promjenu posla u ovoj godini. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije (59%), a najmanje Hrvati (39%).

Ispitanici iz BiH se ne pribojavaju za svoje trenutno radno mjesto, a najveći broj želi raditi za stranog poslodavca.

Zanimljivo je vidjeti da se ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri nego ostali boje za svoje radno mjesto, odnosno 45% Hrvata u odnosu na 36% ispitanika iz Srbije i 37% ispitanika iz Bosne i Hercegovine. Većinski broj ispitanika iz BiH (53%) izjavilo je da se ne boje za svoje trenutno radno mjesto.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (39%), a za državnu kompaniju bi voljelo raditi 24% ispitanika iz BiH. Samostalno pokretanje biznisa je također privlačna opcija ispitanicima iz BiH (22%).

Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve tri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Rezultati ovog regionalnog istraživanja pokazali su da ispitanicima nije najvažniji novac kao faktor motivacije na radnom mjestu. Na prvom mjestu, kada je riječ o ispitanicima iz BiH, se nalazi priznanje za obavljeni rad 35%, dok su na drugom mjestu sa 31% odgovora međuljudski odnosi.

Situacija u zemljama regiona nije znatno drugačija, pa su tako ispitanicima iz Srbije i Hrvatske na prvom mjestu prema važnosti međuljudski odnosi, dok priznanje za obavljeni rad dolazi na drugom mjestu.


U sve tri zemlje, novac kao bitan faktor zadovoljstva na radnom mjestu dolazi tek na trećem mjestu.

Skoro 70% ispitanika iz BiH iz grupe nezaposlenih je kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta navelo mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, nakon čega slijede sigurnost posla (63%) kao i plata (60%).

Nezaposlenim ispitanicima iz Srbije najbitnija je plata (68%), a potom sigurnost posla (63%). Ispitanici iz Hrvatske su podjednako na prvo mjesto stavili novac i sigurnost posla (respektivno po 58%).

Ispitanici iz BiH se nadaju da će dobiti posao tri do šest mjeseci nakon završetka školovanja


Najviše ispitanika iz BiH koji se još uvijek školuju (23%) očekuje da će posao naći u roku tri do šest mjeseci, a podjednak je procenat onih koji smatraju da će im za dobijanje posla trebati godina dana ili više. U svega 2% slučajeva ispitanici su izjavili da već rade ili da ih radno mjesto čeka po završetku studija.

Više od polovice ispitanika iz BiH (55%) koji se još školuju smatra da je najbolje posao tražiti odmah nakon završetka školovanja, dok njih 38% smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla već za vrijeme studija.

Većina ispitanika koji se školuju, njih 67%, smatra da su za dobijanje posla najvažniji znanje i vještine, te formalno obrazovanje (55%). Sudeći prema mišljenju ispitanika iz BiH, "veza" je tek na petom mjestu prema važnosti za dobijanje posla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.