Izvor: eKapija | Utorak, 24.11.2015.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regionalno istraživanje tržišta rada - Skoro polovina ispitanika u BiH namjerava promjenu posla u narednom periodu

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Portal Posao.ba je za vrijeme trajanja 6. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja (21. do 28. oktobra 2015.) u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (Moj-posao.net) i Srbiji (Infostud.com), proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje, saopšteno je iz portala Posao.ba.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4.000 ispitanika, odnosno više od 2.500 ispitanika iz BiH od kojih je 57% nezaposlenih, 32% zaposlenih, a 11% ispitanika se još školuje.

Više od polovine ispitanika iz BiH ne očekuje povišicu do kraja ove godine

Do kraja ove godine većina ispitanika (55%) ne očekuje niti povišicu, niti napredovanje (53%). Ove godine povišicu je već dobilo 8% ispitanika iz BiH, a napredovalo je njih 6%. U najvećoj mjeri povišicu i napredovanje očekuju ispitanici iz Bosne i Hercegovine, a najmanje ispitanici iz Hrvatske.

Većinski broj ispitanika planira promjenu posla u dogledno vrijeme


Bez obzira na prilike na tržištu rada BiH, 46% ispitanika planira promjenu posla u ovoj godini. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije (59%), a najmanje Hrvati (39%).

Ispitanici iz BiH se ne pribojavaju za svoje trenutno radno mjesto, a najveći broj želi raditi za stranog poslodavca.

Zanimljivo je vidjeti da se ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri nego ostali boje za svoje radno mjesto, odnosno 45% Hrvata u odnosu na 36% ispitanika iz Srbije i 37% ispitanika iz Bosne i Hercegovine. Većinski broj ispitanika iz BiH (53%) izjavilo je da se ne boje za svoje trenutno radno mjesto.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (39%), a za državnu kompaniju bi voljelo raditi 24% ispitanika iz BiH. Samostalno pokretanje biznisa je također privlačna opcija ispitanicima iz BiH (22%).

Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve tri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Rezultati ovog regionalnog istraživanja pokazali su da ispitanicima nije najvažniji novac kao faktor motivacije na radnom mjestu. Na prvom mjestu, kada je riječ o ispitanicima iz BiH, se nalazi priznanje za obavljeni rad 35%, dok su na drugom mjestu sa 31% odgovora međuljudski odnosi.

Situacija u zemljama regiona nije znatno drugačija, pa su tako ispitanicima iz Srbije i Hrvatske na prvom mjestu prema važnosti međuljudski odnosi, dok priznanje za obavljeni rad dolazi na drugom mjestu.

U sve tri zemlje, novac kao bitan faktor zadovoljstva na radnom mjestu dolazi tek na trećem mjestu.

Skoro 70% ispitanika iz BiH iz grupe nezaposlenih je kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta navelo mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, nakon čega slijede sigurnost posla (63%) kao i plata (60%).

Nezaposlenim ispitanicima iz Srbije najbitnija je plata (68%), a potom sigurnost posla (63%). Ispitanici iz Hrvatske su podjednako na prvo mjesto stavili novac i sigurnost posla (respektivno po 58%).

Ispitanici iz BiH se nadaju da će dobiti posao tri do šest mjeseci nakon završetka školovanja


Najviše ispitanika iz BiH koji se još uvijek školuju (23%) očekuje da će posao naći u roku tri do šest mjeseci, a podjednak je procenat onih koji smatraju da će im za dobijanje posla trebati godina dana ili više. U svega 2% slučajeva ispitanici su izjavili da već rade ili da ih radno mjesto čeka po završetku studija.

Više od polovice ispitanika iz BiH (55%) koji se još školuju smatra da je najbolje posao tražiti odmah nakon završetka školovanja, dok njih 38% smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla već za vrijeme studija.

Većina ispitanika koji se školuju, njih 67%, smatra da su za dobijanje posla najvažniji znanje i vještine, te formalno obrazovanje (55%). Sudeći prema mišljenju ispitanika iz BiH, "veza" je tek na petom mjestu prema važnosti za dobijanje posla.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.