NavMenu

Svijet zanimljivosti

Izvor: Fena Petak, 28.09.2007. 10:43
Komentari
Podeli

- LONDON - Phil Spector, jedan od najpoznatijih glazbenih producenata u povijesti pop glazbe, čovjek koji je izmislio Wall of sound tehniku i surađivao s bendovima poput The Beatles i Ramones, optužen je za ubojstvo glumice Lane Clarkson 2003. godine.

Suđenje poznatom producentu danas je okončano iako odluka nije donešena. Porotnici se nisu mogli složiti oko presude te su zamolili suca da ih raspusti, što je on i učinio. No Spector nema razloga za slavlje budući da će se uskoro opet morati suočiti s optužbama na sudu.


- WELLINGTON - Novozelanđanima je dana rijetka mogućnost da sudjeluju u kreiranju zakona. Naime, tamošnja je vlada pokrenula akciju ocjenjivanja dosadašnjih zakona, koja će trajati 18 mjeseci i biti dostupna građanima na posebnom sajtu, sličnom Wikipediji.

To znači da će svi imati pravo sugerirati promjene zakona, s mogućnošću da svatko izmijeni već objavljeni sadržaj. Po završetku akcije, odbor parlamenta će razmotiriti te prijedloge i eventualno ih uvrstiti u zakone.


- ZAGREB - U kategoriji Best Adriatic Act za ovogodišnju dodjelu MTV Europe Music Awards nominirane su dvije hrvatske grupe. To su Jinxi sa svojim povratničkim albumom "Na zapadu" i Hladno pivo sa "Knjigom žalbe".

Osim ove dvije hrvatske u istoj kategoriji nominirana je bosanska grupa Dubioza kolektiv, srpska Van Gogh te slovenska Siddharta, koja je nagradu osvojila prije dvije godine.

Pobjednike u svim kategorijama, pa tako i u onoj Best Adriatic Act, odabire publika, i to glasanjem na službenoj stranici MTV-ja te slanjem SMS poruka.

Glasanje traje od 24. rujna do 26. listopada, a pobjednik će se znati na spektakularnoj ceremoniji koja se održava 1. studenog u Muenchenu. Kako bi spomenuti predstavnici osvojili tu MTV nagradu možete pripomoći i vi svojim glasanjem, a više saznajte na MTV-oj službenoj stranici.


- OSLO - Ingmar Bergmanova muza, norveška glumica Liv Ullmann, pojaviti će u filmu produciranom u njezinoj rodnoj zemlji, i to nakon 38 godina.

Šezdesetdevetogodišnja Ullmann glumiti će baku u norveškom filmu naziva `In a Mirror, In a Riddle`, temeljenog na književnom djelu Josteina Gaardera. Ullmann, koja je zadni put na velikim ekranima viđena 2003. u Bergmanovom filmu `Saraband`, objasnila je kako nije imala namjeru više glumiti, ali u ovom slučaju prevagnula je genijalnost scenarija.

Film će režirati danski autor Jesper Nielsen, koji je široj publici poznat po svom filmu iz 1991. godine `Sophie`s World`, koji priča o norveškoj tinejdžerici koja putuje kroz povijest filozofskih misli uz pomoć putnika kroz vrijeme iz stare Grčke.

`In a Mirror, In a Riddle` prati teško bolesnu trinaestogodišnju djevojčicu, čiju će baku glumiti Ullmann. Glumica je izjavila kako je ovo prvi norveški film koji joj je ponuđen od 1969. godine kada je snimila `An-Magritt`.

Liv Ullmann je glumila u devet filmova švedskog redatelja Bergmana, koji je preminuo u srpnju u 89. godini života. Njegovim filmom `Persona` 1966. godine postala je svijetski poznata, a kasnije je utjelovila uloge u filmovima poput, `Scene iz bračnoga života` 1973. i `Licem u lice` iz 1976. godine.

Ullmann je 2002. godine i sama režirala film naziva `Faithless`, koji je snimljen po scenariju Ingmara Bergmana. `In a Mirror, In a Riddle` početi će sa snimanjem u studenom u Oslu.


- LOS ANGELES - Statist iz novog Indiane Jonesa raspričao se o supertajnoj Lucasovoj i Spielbergovoj avanturi. Bit će svega, od kristalne lubanje, sadističke Cate Blanchett do baleta na balalajku.

Izvjesni Tyler Nelson, profesionalni baletan koji glumi "rasplesanog ruskog vojnika", odao je The Postu radnju Indiane Jonesa, koji je to potom objavio bez upozorenja o spoilerima i tako razbjesnio filmske bossove.

"Tko zna hoće li ta osoba ikad više raditi u ovom gradu", bio je komentar Spielbergovog glasnogovornika. Iako nije teško pretpostaviti zaplet filma kao što je Indiana Jones s podnaslovom Kraljevstvo kristalne lubanje, evo `misterija` koji je Nelson `otkrio`. Dakle, potencijalni spoiler.

Indy po Južnoj Americi traži vrijednu kristalnu lubanju, padne u šake Rusima koji ga ucijene prijeteći smrću njegovoj bivšoj dragoj i sinu, a u cijeloj proceduri muči ga hladnokrvna Cate Blanchett. Ništa o čemu se već nije spekuliralo na internetu.

"U jednom trenutku sam vidio kako ispituju Harrisona Forda dok on sjedi zavezan za stolicu", prepričao je dotični baletan školovan u Boljšoj teatru koji izvodi svoju točku na zvuke balalajke u čast hvatanja neuhvatljivog Indyja. Film se očekuje 22. svibnja 2008., ali što se radnje i novih glumaca tiče, neke su stvari uspjeli ipak zadržati tajnima.


- PEKING - Uvjerena da je vara, kineskinja Sia Sinfeng ubila je svog ljubavnika `otrovnim poljupcem`, piše `Šangaj dejli`.

Ona mu je poljupcem dala da proguta pilulu s mišomorom, navodi list, i dodaje da su dvoje ljubavnika imali `dogovor da onaj tko prevari drugog mora da umre`. Ovo objašnjenje, međutim, sud nije mogao da proguta` pa je osvetoljubivu ženu osudio na smrt, prenosi Rojters.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.