NavMenu

Zašto su zanemareni carinski terminali u Republici Srpskoj?

Izvor: RTRS Utorak, 24.11.2015. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)
Udruženje prevoznika Republike Srpske zatražilo je, na najfrekventnijim graničnim prelazima Rača i Gradiška, uvođenje 24-očasovnog rada fito-sanitarnih inspektora, koji ne dežuraju za praznike, iako tada radi i carina i granična policija. Prevoznici su u Rači, od petka čekali na carinjenje robe, bez pitke vode i uslovnih mokrih čvorova. Tvrde da je ugroženo zdravlje prevoznika. Od otvaranja graničnog prelaza u Rači, u koji je uloženo 6 mil EUR, nema pitke vode.

Voda iz arteškog bunara, dubine 40 metara je tehnička voda. U Udruženju prevoznika tvrde da se neispravna voda koju vozači koriste za održavanje higijene upotrebljava i u dva kafića. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da voda iz crpne stanice, čija je revitalizacija urađena nakon prošlogodišnjih poplava, nije za piće. U kafićima uvjeravaju da donose pitku vodu za kuvanje čaja i kafe.

Dvadeset četiri časa provedena na carinskom terminalu u Rači vozače košta 42 marke. Carina je kažu skuplja nego u državama u kojima imaju idealne uslove, a na Rači nemaju ni minimalne.

- Imamo gdje popiti čaj, kafu i oprati ruke. Ne znam koliko je to ispravno, koliko je to zdravo - rekao je Rodoljub Јotanović iz Prnjavora.

Voda na graničnom prelazu Rača je zagađena fekalijama, tvrde u Udruženju prevoznika, koje traži da se oformi Komisija koja bi otvorila crpnu stanicu i utvrdila pravo stanje.

- Da se ta voda uzme za uzorak i ispita i tada će javnost da vidi da je voda zatrovana voda sa kojom prevoznici piju čaj, piju kafu, peru se sudovi. Bukvalno voda je zagađena - rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Srpske.

Crpna stanica je pod ključem. Na njeno otvaranje čekali smo dva časa, koliko je trebalo zaposlenima iz Odsjeka za upravljanje i održavanje carinskih terminala da stignu iz Tuzle.

Objekat je 80% revitalizovan nakon prošlogodišnjih poplava, ali voda je samo tehnička, o čemu su svi obaviješteni.

(Foto: Rasica/shutterstock.com)
Ugrađene su potapajuće pumpe, čiji kapacitet zadovoljava potrebe i hidrantske i sanitarne mreže, a ima i sistem za doziranje hlora, uvjeravaju iz Uprave za indirektno oporezivanje.

- Voda koja se koristi za sanitirne čvorove. Dakle, to nije voda za piće. Po tom osnovu mi imamo određena uvjeravanja nadležnih inspekcijskih organa o kvalitetu te vode - naglasio je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Osim nedostatka osnovnih uslova, prevoznici se žale i na lošu organizaciju rada fito-sanitarnih inspektora, koja ne prati rad carinskih organa zbog čega, kažu, trpe ogromne gubitke.

Vozači, koji su na terminal stigli u petak nakon 17 časova, čekali su na carinjenje robe do juče, jer je u subotu bio praznik i inspekcija nije radila. To ih je koštalo, jer su platili terminal za tri dana - svaki po 42 marke.

U Inspektoratu odgovaraju da je rad republičkih inspektora u spoljnotrgovinskom prometu definisan u skladu sa radnim vremenom carinskih organa i posljednjih godina unaprijeđen. Zimi rade od 8 do 17 časova, a subotom od 9 do 15.

- Unazad nekoliko godina Inspektorat Republike Srpske za kontrole koristi inspekcijski informacioni sistem koji podrazumijeva da sam pregled elektronskim putem što dosta ubrzava same pocedure i samo trajanje kontrole - istakla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata rada Srpske.

U Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da rade sve kako bi stanje bilo bolje, ali u skladu sa mogućnostima i ograničenim budžetom za održavanje, jer ne mogu raspolagati prihodima korisnika carinskih terminala, od kojih se godišnje naplati 15 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.