NavMenu

Naplatne kućice u Glamočanima kod Banjaluke biće uklonjene

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 23.11.2015. 14:29
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Naplatne kućice u Glamočanima kod Banjaluke, koje nikada nisu ni puštene u rad, biće uklonjenje. Odluku o uklanjanju kućica donijela je Vlada RS na posljednjoj sjednici, u funkciji Skupštine akcionara "Puteva RS", a na prijedlog uprave ovog preduzeća.

Odlukom je predviđeno da naplatne kućice budu uklonjene i stacionirane u čuvani prostor do donošenja konačne odluke o prodaji putem licitacije ili eventualnom ustupanju nekom drugom. "Putevi" su dužni i da taj dio puta dovedu u bezbjedno stanje i omoguće nesmetano odvijanje saobraćaja.

Direktor "Puteva RS" Duško Gojić rekao je da oni još nisu dobili odluku Vlade, odnosno Skupštine akcionara, ali da će postupiti po toj odluci, navodeći da je uklanjanje kućica bio jedan od njihovih prijedloga.

Kućice, koje se nalaze na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, nikada nisu stavljene u funkciju jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za to, odnosno zbog toga što naplata putarine nije moguća na magistralnom putu. Naplata putarine uspostavljena je samo nekoliko kilometara dalje - na autoputu Banjaluka - Gradiška u mjestu Jakupovci.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su istakli da su "Putevi RS" postavili kućice bez njihove saglasnosti te podsjetili da je prema Zakonu o javnim putevima naplata putarine moguća samo na autoputu i brzom putu, a ne i na magistralnim putevima.

- Dakle, preduzeće "Putevi RS" nikada nije imalo zakonski osnov za uspostavljanje sistema naplate, dok je 2011. godine donesen i pravilnik kojim je preciznije definisano gdje i na koji način se može vršiti naplata. Takođe, upravljač puta ne može sam donijeti odluku o uspostavljanju naplate bez saglasnosti drugih nadležnih organa, jer bi onda i opštine i gradovi imali mogućnost da samoinicijativno uvedu naplatu na lokalnim putevima kojima gazduju - kazali su u ministarstvu.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci nedavno je otvorilo istragu protiv bivših rukovodilaca u preduzeću "Putevi RS" Mladena Lazendića, Nedeljka Kneževića, Slobodana Udovičića i Miroslava Jankovića. Tužilaštvo je završilo njihovo ispitivanje i prikuplja dodatnu dokumentaciju, a tužilac Slavica Matijaš, koja vodi ovaj predmet, rekla je da su sva četvorica u cijelosti negirali navode iz naredbe o sprovođenju istrage. Tužilačka odluka trebalo bi da bude donesena do kraja ovog mjeseca.


Bivši direktori "Puteva" Lazendić i Knežević i nekadašnji izvršni direktori za tehničke poslove u tom javnom preduzeću Udovičić i Janković osumnjičeni su da su izgradnjom naplatnih kućica u Glamočanima oštetili preduzeće za 2,1 mil KM.

Centar javne bezbjednosti Banjaluka je 30. oktobra podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv njih zbog postojanja osnova sumnje da su prilikom izgradnje objekata za naplatu putarine u Glamočanima, na magistralnom putu M-16 Banjaluka - Klašnice, počinili krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje, oštetivši preduzeće za 2,1 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.