Izvor: eKapija | Nedjelja, 22.11.2015.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Operacija karcinoma dojke savremenim metodama i u trebinjskoj bolnici

(Foto: shutterstock.com )
Trebinjke oboljele od karcinoma dojke ubuduće neće morati odlaziti na operacije u Banjaluku, Beograd ili neki drugi klinički centar Srbije, gdje su do sada uobičajeno odlazile na liječenje, jer se od subote (21. novembar 2015.) ovakve operacije obavljaju i u trebinjskoj Bolnici, gdje će operacije obavljati primarijus Neven Jokić, hirurg sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Primarijus Jokić je u subotu na Hirurškom odjeljenju trebinjske bolnice obavio tri operacije, od kojih je samo kod jedne pacijentkinje bilo indikacija da se uradi i savrememena metoda "traženja obilježenog limfnog čvora u pazušnoj jami kod karcinoma dojke".

- Do pre dvadeset godina je standardna procedura kod lečenja invazivnog karcinoma dojke bila uklanjanje tumora sa uklaanjanjem kompletnog tkiva dojke i operacijama u pazušnoj jami koje su podrazumevale i uklanjanje svih limfnih čvorova u pazušnoj jami, dok sada radimo po novim metodama bez uklanjanja kompletne dojke ili svih limfnih čvorova - rekao je nakon operacije primarijus Jokić.

Jokić kaže da su ovo njegove prve operacije dojke u trebinjskoj Bolnici, gdje su mu asistirali i trebinjski hirurzi dr Slobodan Prtilo i dr Vlado Rašević koji su, kako kaže, dovoljno edukovani, pa je bilo dovoljno samo nekoliko minuta da zajedno rade na ovoj tehnici da se i sami obuče ovoj proceduri.

Jedini trebinjski radiolog onkolog, dr Ljubica Miljanović kaže da je ovo velika dobrobit za pacijente iz istočne Hercegovine jer više neće morati putovati u druge centre da bi bili operisani na ovaj način.

- Sve pacijentkinje koje žele da se operišu u Trebinju samo treba da se jave svojim porodičnim ljekarima koji će im dati uputnicu za naše hirurge koji će uraditi detaljan pregled i kompletnu preoperativnu pripremu i na taj način će dobiti ovakav tip savremene onkološke operacije - dodaje dr Miljanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.