Izvor: eKapija | Petak, 20.11.2015.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FMCG sektor regiona - U Hrvatskoj najbrže rastući brend "Kandit", u Sloveniji pet trgovaca drži 80% tržišta

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Potrošačka korpa napunjena robnim markama trgovaca sada je 20% skuplja nego prije sedam godina, kazao je Mladen Kožić iz agencije za marketinška istraživanja, GfK u utorak na prvoj FMCG konferenciji u Hrvatskoj održanoj u organizaciji regionalnog magazina "In Store", prenosi "Manager".

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, i dok je prosječna korpa jeftinija za oko 5% u odnosu na period od prije sedam godina, cijena pojedinih robnih marki "otišla je u nebo", pa su tako pića skuplja čak 50%. Prva na listi omiljenih brendova u Hrvatskoj je "Vindija" sa svojim asortimanom Z'bregov, drugi je "Kplus", a treći "Dukat", pokazuje istraživanje GfK-a.

- Iznenađenje liste je "Kandit". Prije sedam godina biralo ga je 26% kupaca, a sada to čini njih 68% - kazao je Kožić naglasivši kako je to najbrže rastući brend u proteklih sedam godina pozicioniravši se na 16. mjesto liste, uz rast vrijednosti brenda za čak pet puta.

Treba istaći i to da usprkos tome što je danas ukupni maloprodajni promet manji nego prije sedam godina, neki trgovci uspjeli su podići vrijednost prosječne potrošačke korpe, a to su "Konzum", "Tommy", "Lidl", "Interspar" i "Plodine".

Zanimljivo je čuti i podatke o regiji koji su izneseni na spomenutom događaju. Naime, tržišna koncentracija najizraženija je u Sloveniji, gdje top pet trgovaca drži 80% tržišta, dok je u Hrvatskoj ona oko 60%.

Na tržištu BiH "eksplozija" se dogodila u 2014. pa je prva petorka ulovila udio od 54%, dok Srbiju tek čeka ukrupnjavanje jer pet najvećih trgovaca danas pokriva 32% tržišta. Slovenija dominira i ako se pogleda broj prodavnica na površini većoj od 300 kvadrata, na milijun stanovnika ima ih 310, a Hrvatska je druga sa 192, prenio je "Manager".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.