NavMenu

FMCG sektor regiona - U Hrvatskoj najbrže rastući brend "Kandit", u Sloveniji pet trgovaca drži 80% tržišta

Izvor: eKapija Petak, 20.11.2015. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Potrošačka korpa napunjena robnim markama trgovaca sada je 20% skuplja nego prije sedam godina, kazao je Mladen Kožić iz agencije za marketinška istraživanja, GfK u utorak na prvoj FMCG konferenciji u Hrvatskoj održanoj u organizaciji regionalnog magazina "In Store", prenosi "Manager".

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, i dok je prosječna korpa jeftinija za oko 5% u odnosu na period od prije sedam godina, cijena pojedinih robnih marki "otišla je u nebo", pa su tako pića skuplja čak 50%. Prva na listi omiljenih brendova u Hrvatskoj je "Vindija" sa svojim asortimanom Z'bregov, drugi je "Kplus", a treći "Dukat", pokazuje istraživanje GfK-a.

- Iznenađenje liste je "Kandit". Prije sedam godina biralo ga je 26% kupaca, a sada to čini njih 68% - kazao je Kožić naglasivši kako je to najbrže rastući brend u proteklih sedam godina pozicioniravši se na 16. mjesto liste, uz rast vrijednosti brenda za čak pet puta.

Treba istaći i to da usprkos tome što je danas ukupni maloprodajni promet manji nego prije sedam godina, neki trgovci uspjeli su podići vrijednost prosječne potrošačke korpe, a to su "Konzum", "Tommy", "Lidl", "Interspar" i "Plodine".


Zanimljivo je čuti i podatke o regiji koji su izneseni na spomenutom događaju. Naime, tržišna koncentracija najizraženija je u Sloveniji, gdje top pet trgovaca drži 80% tržišta, dok je u Hrvatskoj ona oko 60%.

Na tržištu BiH "eksplozija" se dogodila u 2014. pa je prva petorka ulovila udio od 54%, dok Srbiju tek čeka ukrupnjavanje jer pet najvećih trgovaca danas pokriva 32% tržišta. Slovenija dominira i ako se pogleda broj prodavnica na površini većoj od 300 kvadrata, na milijun stanovnika ima ih 310, a Hrvatska je druga sa 192, prenio je "Manager".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.