NavMenu

Plate muškaraca i žena biće jednake za 118 godina?

Izvor: Tanjug Petak, 20.11.2015. 08:05
Komentari
Podeli

Svjetski ekonomski forum (WEF) smatra da će biti potrebno 118 godina da plate muškaraca i žena na globalnom nivou budu izjednačene.

WEF rangira zemlje i mjeri ravnopravnost u četiri ključne oblasti: ekonomiji, politici, obrazovanju i zdravstvu.

Prema izvještaju objavljenom na sajtu organizacije, žene danas zarađuju u prosjeku onoliko koliko su muškarci zarađivali 2006. Žene u svijetu su te godine u prosjeku zaradile 6.000 USD, a muškarci 11.000, dok danas žene zarađuju 11.000 USD, a muškarci 21.000, i pored toga što je od tada više od četvrt miliona žena uključeno u radnu snagu.

Zemlje u kojima su razlike u platama najmanje su, očekivano, sa sjevera Evrope: Island, Norveška, Finska, Švedska i Irska, dok su na dnu ljestvice Jemen, Pakistan, Sirija, Čad i Iran.

Od zemalja iz okruženja, najbolje je rangirana Slovenija, na visokom 9. mjestu, a slijede Bugarska na 43, Hrvatska na 59, Makedonija 69, Albanija 70, Rumunija 77, Crna Gora 79 i Mađarska na 99. poziciji.


Jaz u primanjima je u poslednjoj deceniji najviše smanjen u obrazovanju.

U 98 zemalja svijeta studira više žena nego muškaraca, ali se to značajnije ne odražava na plate, budući da žene zauzimaju znatno manje vodećih pozicija u poslovnom i političkom svijetu u odnosu na muškarce, navodi WEF.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.