NavMenu

Regionalna saradnja udruženja za organsku proizvodnju

Izvor: RTV Četvrtak, 19.11.2015. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
U Selenči, u Centru za organsku proizvodnju (COPS), potpisan je Memorandum o strateškom partnerstvu za razvoj organske proizvodnje u regionu. Dokument koji su potpisali COPS, Federacija proizvođača organskih proizvoda Makedonije, Centar za razvoj ekološkog preduzetništva Zagreb i Savez udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine, donijet je radi jačanja saradnje i unapređenja ovog vida poljoprivrede.

- Cilj Memoranduma o strateškom partnerstvu je jačanje saradnje stimulisanjem razmjene znanja, ideja i informacija, promovisanje preduzetništva i obezbeđivanje pravne, ekonomske i socijalne sigurnosti u oblasti organske proizvodnje – naglasio je Jozef Gašparovski, predsjednik COPS-a, organizacije koja je inicirala potpisivanje ovog dokumenta, prenosi portal agrosmart.net.

On je ukazao na to da organska proizvodnja u ovom dijelu Evrope ima značajan proizvodni i tržišni potencijal koji nije iskorišćen te da će se saradnjom organizacija iz četiri države lakše riješavati problemi u ovoj branši, počev od jačanja kompetencija proizvođača i konkurentnosti organskih proizvoda do kvalitetnije saradnje sa odgovarajućim institucijama u regionu i Evropskoj uniji.

Uz ocjenu da je organska proizvodnja jedan od najperspektivnijih proizvodnih sektora i da potražnja za ovim proizvodima raste, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH Sejad Herceg kazao je da bi saradnja na regionalnom nivou, dogovorena Memorandumom, trebalo da doprinese bržem razvoju ovog vida poljoprivrede i plasmanu na tržištu.

- Želimo da učvrstimo odnose i saradnju i kroz projektne aktivnosti. Nastojimo da umrežimo proizvođače organske hrane kako bismo pospiješili ovu proizvodnju i doprinjeli povećanju površina pod organskim proizvodima u cijelom regionu i boljem tržišnom pozicioniranju - kazao je Herceg, iznjevši podatak da u zemljama regiona organska proizvodnja čini manje od procenta ukupne poljoprivredne proizvodnje, dok u zemljama EU, recimo u Austriji, ona zauzima oko 20%.


U okviru dogovorenog partnerstva, udruženja iz Srbije, Makedonije, Hrvatske i BiH će učestvovati u obezbjeđivanju sirovina, repromaterijala i energenata, donošenju novih i mijenjanju postojećih propisa i mjera koje neposredno i posredno utiču na rad članova, sarađivaće sa državnim organima i regionalnim institucijama po pitanjima iz oblasti ekonomske i regionalne razvojne politike. Zadatak će im biti i da prate tehnološka dostignuća u svojim zemljama i inostranstvu od interesa za uspješan rad organskih proizvođača te da obezbijede jedinstven informacioni sistem za članove, za njihove potrebe i potrebe kupaca njihovih proizvoda i korisnika njihovih usluga.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.