Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 19.11.2015.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro testiranje digitalnog signala u BiH

(Foto: Tomislav Pinter/shutterstock.com)
Ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović rekao je juče da je u toku montaža opreme za digitalno emitovanje televizijskog programa i da u narednih 15 do 20 dana kreće testiranje signala.

Matanović je na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH kazao da je u procesu digitalizacije problem u prelasku sa zemaljskog na digitalno emitovanje i nedostatak korporacije javnih RTV servisa koja još nije formirana, a koja bi trebalo da upravljala digitalnom mrežom. Podsjetio je da je formiranje korporacije predviđeno zakonom, ali da za to još nije postignuta politička volja.

Komisija je razmatrala informaciju Ministarstva komunikacija i transporta BiH o realizaciji projekta digitalizacije javnih RTV servisa i usvojila zaključak kojim se daje podrška inicijativi za izmjenu strategije za prelazak sa zemaljskog na digitalno emitovanje. Komisija je zadužila ministarstvo da u procesu digitalizacije pokrene mjere na planu stvaranja potrebnih uslova za uvođenje komercijalnih TV stanica u paket digitalnih kanala istovremeno sa javnim RTV servisima.

- Nema smetnji da prvi talas digitalizacije pored tri javna RTV servisa - BHRT, RTRS i RTV FBiH obuhvati i komercijalne RTV emitere - kazao je Matanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.