Izvor: eKapija | Srijeda, 18.11.2015.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I luksuzne nekretnine imaju svoje kupce - Rastu cijene kvadrata stanova na Ilidži

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Dolaskom velikog broja turista iz arapskih zemalja, cijena nekretnina na Ilidži dostigla je vrhunac. Spaho Ljajić, direktor agencije "Sigen X", za "Faktor" navodi da su Arapi zahtjevniji kupci, ali i da su spremni izdvojiti sumu novca koju većina građana BiH ne bi mogla, prenosi portal "Sa-c.net".

- Nije tačno da se kupuje u prevelikoj mjeri. Ne znači da će se sve što se nudi na tržištu i prodati – kažu iz "Sigen X"-a, te dodaju da na Ilidži kvadrat stana u novogradnji košta od 2.200 do 3.500 KM.

Emir Kulovac, agent za nekretnine agencije "Prostor", navodi da nije primijetio da su cijene puno drugačije nego prethodnih godina, barem kada je riječ o domaćim kupcima, dok su cijene kvadrata stanova koji se grade namjenski za strane državljane daleko veće.

- Na Ilidži se grade nekretnine koje finansiraju strani investitori i cijene tih stambenih jedinica izrazito su visoke. Pa tako imate stanove čija cijena po kvadratnom metru ide i do 3.500 KM – kaže Kulovac za "Faktor".

On objašnjava da je riječ o neobičnim slučajevima i da takve cijene ne može plaćati građani BiH. Njegova agencija nudi stanove čija cijena kvadrata iznosi od 1.000 do 2.000 KM, zavisno od toga u kakvom je stanju objekat, ali i od lokacije.

- Strance najviše zanima zelenilo, prirodno okruženje, a to na Ilidži imaju – navodi Kulovac.

Luksuz u centru

Investitori su prepoznali želje i zahtjeve turista za kupovinom luksuznijih stambenih jedinica pa takve i nude.

Na Ilidži je u toku izgradnja stambene zgrade sa 85 stanova pod nazivom "Panamera". Većina stanova već je prodana, a kupci su uglavnom iz arapskih zemalja te naši građani koji žive u dijaspori.

- Ostalo je još nekoliko slobodnih stanova. Cijena kvadratnog metra je oko 4.100 KM sa PDV-om – kazali su iz firme "Panamera".

Razlog ovako visokoj cijeni je, kako ističu, činjenica da je zgrada smještena u najužem centru Ilidže.

Ilidža postaje arapski kvart

- Arapski turisti su za Ilidžu zainteresirani jer je dobra lokacija, blizu je aerodrom i ima mnogo zelenila – navodi za "Faktor" Spaho Ljajić.

On naglašava da se na Ilidži otvaraju arapski restorani, turističke agencije nude ponude na arapskom jeziku, na trgovinama su istaknuti arapski nazivi, što samo po sebi govori da je broj Arapa na Ilidži sve veći, prenio je "Sa-c.net".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.