Izvor: Indikator | Srijeda, 18.11.2015.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Mercator" nakon devet mjeseci sa 31 mil EUR čiste dobiti

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Grupa "Mercator" je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 1,95 mlrd EUR čistih prihoda od prodaje, što je 2% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Uprkos tome, saopštavaju iz društva, "Mercator" je u odnosu na isto razdoblje prošle godine znatno poboljšao poslovanje. Operativna dobit iznosila je 61,2 mil EUR, odnosno gotovo tri puta više nego u istom periodu prošle godine, a neto dobit 31 mil EUR.

Prihodi grupe nisu uporedivi s prošlom godinom, zbog njihove modificirane strukture, uglavnom zbog konsolidacije poslovnih aktivnosti na tržištima na kojima "Mercator" posluje.

U Srbiji su se, zbog uključivanja "Agrokorove" "Idee" znatno povećali, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su smanjeni, jer je "Mercatorovu" maloprodaju preuzeo "Konzum". Na ta dva tržišta "Mercator" prihode ostvaruje prije svega u "Modiani" i "Intersportu" i izdavanjem poslovnih prostora.

Poboljšanje poslovnog rezultata je nastavljeno treće tromjesečje zaredom. Omogućilo ga je usredotočenje na temeljne komercijalne aktivnosti na tržištima Slovenije, Srbije i Crne Gore. Osim toga, popravili su se trendovi u non-core djelatnostima, racionalizacija poslovanja je značajno umanjila troškove, a nešto je također pridonijela prodaja nestrateških djelatnosti. Na poboljšanje poslovanja ukazuje neto dobit, pogotovo u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je tvrtka zabilježila gubitak od 12 mil EUR. Neto finansijski troškovi su se uspješnim finansijskim restrukturiranjem smanjili za 35,3%.

U prvih devet mjeseci ove godine, grupa je investirala 47,4 mil EUR, što je gotovo 3 puta više nego u istom periodu 2014. Od toga, u Sloveniji je upotrijebljeno 57% ukupnih investicijskih sredstava, što je 2,4 puta više nego u istom periodu prošle godine. Renovirana su i proširena prodajna mjesta, otvoreno je 37 novih trgovina, dva distribucijska centra, te tražena procjena novih potencijalnih mjesta za širenje maloprodajne mreže za sve "Mercatorove" programe, uključujući i novi logistiički i distributivni centar u Sloveniji.

Devetomjesečni period u "Mercatoru" obilježilo je nekoliko važnih sporazuma. Preuzeto je veleprodajno poslovanje društva "Era Good", što bi trebalo povećati obim i raznolikost ponude u prodaji proizvoda za domaćinstvo, te povećati poslovnu učinkovitost. Sa tvrtkom "Don Don" je potpisan ugovoro o prodaji "Pekarne Grosuplje". Krajem juna je hrvatskom "Franck"-u prodat brend mljevene kafe "santana" i dobijen je strateški partner koji će omogućiti daljnji razvoj takvih proizvoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.