NavMenu

Prijevoznici putnika u cestovnom saobraćaju traže niže cijene za certificiranje vozača

Izvor: Fena Utorak, 25.09.2007. 13:27
Komentari
Podeli

Odbor Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika Vanjskotrgovinske komore BiH smatra da cijena obuke za certificiranje vozača za međunarodni cestovni promet, koju vrši Institut za edukaciju Komore (ECOS), nije prihvatljiva.

Stav Odbora je da bi državno Ministarstvo transporta i komunikacija trebalo osigurati da taj posao obavljaju i druge kuće koje ispunjavaju uvjete za certificiranje vozača.

- Ako uzmemo u obzir da je takvih vozača 6.000, onda vidimo da se radi o ogromnoj sumi novca. Ipak, iako smo članovi Komore, već šest mjeseci nismo dobili nikakav odgovor od ECOS-a i zato tražimo da se našem članstvu na bilo koji način omogući polaganje po znatno nižim cijenama, rekao je danas na sjednici u Sarajevu predsjedavajući Odbora Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika Safudin Čengić.

Raspravljajući o prijedlozima pravilnika koji se tiču međunarodnih i međuentitetskih autobuskih linija članovi Odbora konstatirali su da su to pravilnici koji ne odgovaraju nijednom domaćem prijevozniku.

Prema Čengićevim riječima pravilnik o međuentitetskom prijevozu takav je da u BiH još od 2004. nije otvorena nijedna linija, dok je pravilnik koji se odnosi na međunarodni prijevoz neprimjenjiv, te je, kako je rekao, zbog toga, protiv Ministarstva transporta i komunikacija BiH podneseno oko 100 tužbi.

Također, naglašeno je kako je pravilnik o međunarodnom prijevozu sporan iz razloga što ne omogućava isti tretman svim prijevoznicima.

Pomoćnik ministra za transport i komunikacije BiH Mirko Šekara upoznao je članove Odbora o stavovima tog ministarstva kada je riječ o inicijativi prijevoznika da se donese novi zakon o cestovnom prijevozu BiH.

-Prijedlog zakona o cestovnom prijevozu koji su uputili prijevoznici, Ministarstvu ne treba. Mi već imamo zakon koji je usklađen s entitetskim i kantonalnim zakonima i nema razloga da to sve mijenjamo, rekao je Šekara.

Međutim, on je pozvao članove Odbora da, ukoliko žele mijenjati taj zakon to učine kako nalaže parlamentarna procedura.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.