NavMenu

"Oxford" izabrao emotikon kao "riječ" godine

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 17.11.2015. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
"Oxford"-ov rječnik odabrao je riječ godine, a zanimljivo je kako ovogodišnja dobitnica nije uopšte satkana od slova.

Kaže se da slika govori više od riječi. Valjda upravo zbog toga, ali i pretjerane konzumacije i ovisnosti o tehnologiji, riječ 2015. godine nije uopšte riječ.

Prema "Oxford" rječniku, riječ godine je - emotikon.

Smajli kojem suze idu od radosti je najkorišteniji emotikon diljem svijeta u 2015. godini. Naime, "Oxford University Press" ove godine je u saradnji s SwiftKey istraživao i analizirao upotrebu emotikona u zemljama cijelog svijeta.


"Smajli koji plače od sreće" koristio se u 20% slih slučajeva korištenja emotikona u Ujedinjenom Kraljevstvu, te u 17% slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Emojis se koriste od kraja 1990-ih, ali na vrhuncu popularnosti i raširene upotrebe našli su se zadnjih godina i to zbog napretka tehnologije i razvoja alata za komuniciranje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.