NavMenu

Nova metoda liječenja za dijabetičare kojima je oštećen vid

Izvor: RTRS Utorak, 17.11.2015. 09:18
Komentari
Podeli
(Foto: Piotr Pabijan /shutterstock.com)
Američki naučnici prvi put nakon 40 godina nude novu metodu liječenja i nadu dijabetičarima kojima je vid znatno pogoršan usljed dijabetičke retinopatije.

Ubrizgavanje lijeka koji sadrži aktivnu supstancu ranibizumab direktno u oko pacijenta jedanput mjesečno, tri mjeseca uzatopno, pokazalo je znatno poboljšanje vida i spriječilo napredovanje njegovog gubitka. Rezultati istraživanja pokazali su se boljima u odnosu na tradicionalne metode koje se primjenjuju kod osoba s proliferativnom dijabetičkom retinopatijom (PDR), kažu naučnici sa Univerziteta Emori u Atlanti.

Oštećenje vida nastaje kada usljed smanjenog snabdijevanja mrežnjače kiseonikom i hranljivim supstancama, takozvane ishemije, na ishemičnim dijelovima mrežnice dolazi do abnormalnog rasta novih krvnih sudova – neovaskularizacije. Ti susudovi veoma krhki, lako pucaju i u unutrašnjosti oka nastaje još veće krvarenje. Ne liječenje takvog stanja nerijetko rezultuje sljepilom.

Јedan od do sada primjenjivanih načina liječenja PDR-a je fotokoagulacija mrežnjače laserom koja ponekad rezultuje gubitkom perifernog vida i slabijim vidom noću.

Zahvaljujući novom načinu liječenja inekcijama ranibizumaba pacijenti nisu izgubili periferni vid, a središnji vid im se poboljšao, zbog čega su, u prosjeku, vidjeli bolje i uspjevali da pročitaju pola reda više.

- Rezultati ovog istraživanja su važni jer oftalmolozima nude nove opcije u liječenju PDR-a - kaže dr. Timoti Olsen sa Univerziteta Emori i dodaje da se ranibizumab u oko treba unositi tri mjeseca uzastopno jednom mjesečno.


Od 2005. broj odraslih osoba oboljelih od dijabetesa povećao se za visokih 65%, što znači i veći broj pacijenata potencijalno izloženih dijebetičkoj sljepoći.

Britanski naučnici upozoravaju da je dijabetes vodeći uzrok sljepila kod odraslih ljudi u Velikoj Britaniji. Procjenjuje se da ih je u Engleskoj oko 4.200 oslijepilo od posljedica dijabetičke retinopatije. Po podacima "British Heart Foundation" u toj zemlji s dijabetesom živi oko 3,5 miliona ljudi.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Američke oftalmološke akademije i objavljeni su u časopisu ЈAMA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.